Stichting De Onthaasting stopt me activiteiten in de lunchroom

11 december 2020 om 11:21 Lokaal Deel je nieuws

PERSBERICHT  De Onthaasting  (07-12-2020)

Op 1 januari 2021 stopt Stichting De Onthaasting na ruim 17 jaar haar activiteiten in lunchroom De Onthaasting. De stichting is een particulier vrijwilligers initiatief. De Onthaasting is een begrip in Amersfoort. Een uniek concept waarbij alles geschiedt door en voor de mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten van zorgorganisatie ’s Heeren Loo draaien volledig de lunchroom samen met de 2 koks die in dienst zijn van De Onthaasting. Men streeft naar een zeer kwalitatieve lunch in combinatie met een actieve en zinvolle dagbesteding van de mensen met een verstandelijke beperking. 

De Coronacrisis heeft een enorme impact op De Onthaasting. In maart werd de horeca tot juni gesloten. Daarna voorzichtig met alle beperkingen weer open maar met een beperkte omzet en in oktober werd de horeca opnieuw gesloten. De stichting is geheel afhankelijk van de horeca-inkomsten en die zijn er niet meer. Zonder deze horeca-inkomsten is er geen toekomstperspectief. De reserves zijn ingeteerd terwijl de lasten zoals huisvestingskosten en personeelskosten doorlopen. De ontstane tekorten kunnen niet meer worden inlopen. En dat is bijzonder spijtig voor de medewerkers van de Stichting en de cliënten van ’s Heeren Loo die met veel enthousiasme bij De Onthaasting werken.

Dit heeft gevolgen voor de samenwerking met zorgorganisatie ’s Heeren Loo. Sinds juni 2019 werken cliënten samen met hun begeleiders bij De Onthaasting. Zij vervullen allerlei taken in de lunchroom en hebben daarmee een zinvolle dagbesteding. Zo zorgen zij bijvoorbeeld voor het opnemen van de bestellingen, bereiden en serveren van de maaltijden en het schoonmaken van de lunchroom. Tijdens de sluiting van de horeca in verband met Corona wordt de dagbesteding door de cliënten en begeleiders op een andere manier ingevuld. Zo behoudt iedereen zijn dagritme en sociale contacten. 

Doordat de samenwerking stopt, kan de dagbestedingsgroep vanaf 1 januari niet meer op deze locatie terecht. ’s Heeren Loo gaat in gesprek met de cliënten en hun familie over de wensen van de cliënt. Een locatie is een belangrijke voorwaarde om dagbesteding aan te kunnen bieden en vastgoed ligt helaas niet voor het oprapen. Een tijdelijke locatie biedt nu de ruimte om met elkaar bespreken wat de individuele wensen zijn en die van de groep. Zo wordt er samen gezocht naar mooi werk voor de cliënten en hun begeleiders.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie