Afbeelding
Fonds voor Cultuurparticipatie

Amersfoort wil 'Age Friendly Cultural City' worden

20 maart 2018 om 12:15 lokaal

AMERSFOORT Amersfoort is een van de zes nieuwe steden die deelneemt aan het programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Met dit programma moedigt het Fonds de komende jaren steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. 

Wethouder Bertien Houwing: „Deelname van ouderen aan het culturele leven in Amersfoort is belangrijk. Actieve kunstbeoefening vergroot in meerdere opzichten de fysieke en mentale gezondheid van ouderen. Daarom zorgen we voor cultureel aanbod in de eigen leefomgeving. Zo kunnen ook ouderen deelnemen die te maken hebben met fysieke of mentale beperkingen. Al sinds 2015 verzorgt Scholen in de Kunst 'Mag ik deze dans van u?' en werkt daarbij samen met zorginstellingen. We zien dat samen zingen, dansen of schilderen de kwaliteit van leven vergroot, zeker ook bij ouderen."

NETWERK Het Fonds werkt, gedurende twee jaar, in dit programma samen met gemeenten en culturele instellingen aan het verduurzamen van cultuurparticipatie door ouderen. Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn en bouwen aan een stevig lokaal netwerk staan hierbij centraal.

ZELF CULTUUR MAKEN Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie: „Het Fonds wil zoveel mogelijk mensen de kans bieden hun creativiteit te ontwikkelen. Voor ouderen is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat ouderen meer mogelijkheden krijgen om zelf cultuur te maken. Het houdt hen vitaal en vergroot hun welzijn. Wij zijn verheugd dat Amersfoort een van de deelnemende steden is en zo het kunst en cultuuraanbod voor ouderen op peil houdt en verduurzaamt."

KUNSTPRIJS Amersfoort gaat samen met Emmen, Deventer, Doetinchem, Groningen en Utrecht de strijd aan om de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs. Het BNG Cultuurfonds stelt een prijs ter waarde van 20.000 euro ter beschikking. Een deskundige jury beoordeelt welke de stad zich uiteindelijk als beste Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie