Oranje Fonds geeft 75.000 euro aan project ‘Schuldhulpverlening en laaggeletterdheid’

16 maart 2018 om 11:50 Nieuws

AMERSFOORT Stadsring51 gaat een nieuwe methodiek ontwikkelen om laaggeletterden met schulden beter te begeleiden. Hiervoor ontvangt de schuldhulpverlener een bijdrage van 75.000 euro van het Oranje Fonds. Ook krijgt Stadsring51 hiervoor 15.000 euro van het Sociaal Fonds Amersfoort.

Laaggeletterdheid mag geen belemmering zijn voor het oplossen van schulden. Daar moet het tweejarige project 'Schuldhulpverlening en laaggeletterdheid' voor gaan zorgen.

Bijna één op de zeven cliënten van Stadsring51 is laaggeletterd. Per jaar zijn dat ongeveer tweehonderd cliënten. Zij hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen, begrijpend luisteren en digitale vaardigheden. Een brief lezen, een gesprek goed volgen, een begroting maken of een huurtoeslag wijzigen is voor hen geen vanzelfsprekendheid. Dit, terwijl deze vaardigheden erg belangrijk zijn om de eigen geldzaken op orde te houden.

Ook in de schuldhulpverlening hebben laaggeletterden het moeilijk. Dat zegt directeur Dick van Maanen van Stadsring51. Hij vermoedt dat laaggeletterdheid vaak de oorzaak is wanneer mensen voortijdig stoppen met hun schuldhulptraject. ,,Voor laaggeletterden is het traject wellicht te zwaar en te ingewikkeld."

In het nieuwe project is veel aandacht voor de ondersteuning die laaggeletterden nodig hebben om hun schulden blijvend op te lossen. De Stichting Lezen en Schrijven gaat de schuldhulpverleners van Stadsring51 trainen om laaggeletterdheid eerder te herkennen. Ook leren zij hoe ze de problematiek op een goede manier met de cliënt bespreekbaar kunnen maken. Bovendien moet de methodiek van de schuldhulpverlening worden aangepast. Brieven, e-mails en andere informatie moeten begrijpelijk zijn. Daarnaast worden nieuwe manieren van communicatie ontwikkeld, die beter passen bij de doelgroep, zoals bijvoorbeeld gesproken berichten.

Van Maanen: ,,Juist in deze tijd willen we de schuldhulp sneller en gemakkelijker maken door digitale middelen in te zetten. Maar we vergeten wel eens dat er een grote groep mensen is die op een andere manier ondersteund moet worden. Met de bijdrage van het Oranje Fonds en het Sociaal Fonds Amersfoort kunnen we de schuldhulp zo inrichten dat laaggeletterden de steun krijgen die zij nodig hebben."

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo'n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

Het Sociaal Fonds Amersfoort stelt zich tot doel om snel financiële hulp te bieden aan inwoners van Amersfoort die in een acute financiële noodsituatie zijn beland. Ook geeft het Fonds financiële steun aan nieuwe initiatieven die bijdragen aan armoedepreventie en armoedebestrijding. Het fonds krijgt donaties en subsidie van de gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie