Monument aan de Appelweg
Monument aan de Appelweg Henk Pijper

Het Humanistisch Verbond Eemland bestaat 75 jaar!

5 juni 2020 om 22:37 Maatschappelijk Deel je nieuws

Maar weinig mensen weten dat de eerste organisaties met ‘humanisme’ in de naam het op 7 juni 1945 in Amersfoort opgerichte Religieus Humanistisch Verbond was.

De inhumane executie van 10 gijzelaars op de Appelweg in het laatste oorlogsjaar was de aanleiding om een verbond van humanisten op te richten. Op 7 juni 1945 organiseerden Piet Schut, Wim Hos, Roel Hoogeveen en Jan Capel in Amersfoort een bijeenkomst waar het Religieus Humanistisch Verbond (RHV) opgericht werd. Enige maanden werd onder leiding van Jaap van Praag gewerkt aan de oprichting van een Humanistisch Verbond. In 1946 is het RHV opgegaan in het huidige Humanistisch Verbond. Het RHV zou verder gaan als gewest van het Humanistisch Verbond en is nu de afdeling Eemland van die organisatie.

De afdeling Eemland van het Humanistisch Verbond had het 75 jarig bestaan graag op 7 juni willen vieren met de stad maar de situatie met het corona-virus maakt dat onmogelijk.

Of je nu gelooft in een god of de oerknal als begin van het leven, een religieuze of kosmische inspiratie behoort tot de persoonlijke invulling van een humanist. Dat benadrukte de eerste voorzitter van het HV Jaap van Praag ook tijdens het oprichtingscongres. Hij gaf aan dat er ondanks alle verschillen er iets gezamenlijks is. Een humanist voelt de behoefte om een levensbeschouwing op te bouwen waarbij respect en tolerantie belangrijke aandachtpunten zijn.

In een krantenartikel van Jan Colijn bij het 50 jarig bestaan van het Humanistisch Verbond 25 jaar geleden werd de vraag gesteld “Hoe tolerant is Nederland eigenlijk nog?” en die vraag kan en moet nog steeds gesteld worden. 

Henk Pijper, voorzitter van het Humanistisch Verbond Eemland, wijst erop dat in deze onzekere tijd tolerantie belangrijk is, omdat we gedwongen worden om meer rekening met elkaar te houden. Een 1,5 meter samenleving beperkt ons in onze vrijheid van bewegen en vraagt continue om respect, tolerantie en rekening houden met elkaar. Het is te hopen dat als gevolg van de huidige situatie dat rekening houden met elkaar ook op andere terreinen te merken zal zijn. Bijvoorbeeld de vrijheid in denken en elkaar accepteren zoals we zijn. Vrijheid van denken betekent dus ook het respect en de tolerantie opbrengen voor anders denkenden. Hopelijk kunnen we volgend jaar wanneer het Humanistisch Verbond 75 jaar bestaat wel iets organiseren om daar de noodzakelijke en blijvende aandacht aan te besteden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie