Afbeelding
Jeroen van der Veer

Burgemeesters praten over drukte langs de Eem; Afsluitingen niet uitgesloten

22 mei 2020 om 20:29 Corona

AMERSFOORT De burgemeesters Lucas Bolsius en Rob Metz (Soest) gaan samen bekijken hoe ze in de toekomst incidenten zoals gisteren kunnen voorkomen. Op Hemelvaartsdag was het langs de Eem -vooral bij de fietsbrug- ontzettend druk en braken er aan het einde van de middag vechtpartijen uit. 

door Jeroen van der Veer

,,Ik heb begrepen dat het vooral jongeren waren die in groepjes langs de Eem zaten", blikt Bolsius terug op Hemelvaartsdag. ,,Zij hebben zich de afgelopen tijd over het algemeen heel goed aan de regels gehouden, maar gisteren op die plek bij de Malebrug niet."

Waar veel mensen wél op gepaste afstand van de zon en van de Eem genoten, lukten dat enkele jongeren verderop niet. Zij vielen bij de fietsbrug voorbijgangers lastig, paden werden geblokkeerd en aan de anderhalve meterregel hield vrijwel niemand zich. Het voorval zorgde voor veel vraagtekens, waarbij vooral gekeken werd naar de handhaving en politie. 

Zij lieten zich -is de mening van diverse omstanders- niet tot nauwelijks zien. Rond de klok van 14.00 uur zag het er al zwart van de mensen en dat werden er rondom de fietsbrug alleen maar meer. ,,De plek bij de Malebrug is sowieso een plek waar het druk is bij mooi weer", aldus Bolsius. ,,Deze extreme drukte hadden we niet ingeschat. In de loop van de middag werd duidelijk dat het te druk werd. Toen is ook ingegrepen door de politie."

Dat ingrijpen gebeurde pas toen fietsen en flessen door de lucht vlogen tijdens een massale vechtpartij (zie video) en mensen in paniek het alarmnummer belden. Binnen no-time stond er flink wat politie en zij stuurden de jongeren naar huis. Een antwoord op de vraag of dit voorkomen had kunnen worden als er eerder was ingegrepen, heeft Bolsius niet paraat. ,,Dat is een vraag aan de politie."

AFSLUITEN De komende tijd wordt er vaker gesurveilleerd en burgemeesters gaan met elkaar in gesprek. Hierbij zal ook gesproken worden met VRU (Veiligheidsregio Utrecht) en zij bekijken gezamenlijk welke maatregelen gewenst zijn, mede nu ook met het oog op het naderende pinksterweekeinde. In de komende dagen, hoogstwaarschijnlijk na het weekeinde, wordt een besluit verwacht. Afsluiten van een of meer gebieden wordt niet uitgesloten. Een factor die daarin zal meespelen, zijn de weersverwachtingen voor bijvoorbeeld Pinksteren.

,,Samen met de politie en handhaving moeten we bekijken welke maatregelen nog meer genomen kunnen worden om een situatie zoals gisteren te voorkomen", aldus Bolsius. ,,Bijvoorbeeld door mensen terug te sturen als er teveel personen op één plek zijn. Ik kan mij voorstellen dat jongeren gisteren door de aangekondigde versoepeling teveel dachten dat er nu van alles mogelijk is. Dat is zeker niet het geval. Het is ook voor hen niet gemakkelijk, maar we moeten met elkaar blijven volhouden."

ALGEMEEN BEELD Voor de rest bleef het in Amersfoort rustig, blikt Bolsius terug. ,,De bosgebieden waren rustiger dan voorgaande mooie dagen en ook de binnenstad was iets rustiger dan zaterdagen daarvoor. In Park Randenbroek waren wel groepjes aanwezig, maar allemaal met anderhalve meter afstand. Er zijn dan ook weinig meldingen bij politie en gemeente geweest. Alleen langs de Eem was het druk."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie