Muziekvereniging Juliana symbool voor bevrijding Amersfoort

2 mei 2020 om 12:20 Verenigingen Deel je nieuws

7 mei 1945 is voor Amersfoort een historische datum. Die dag werd de stad bevrijd na vijf jaar bezetting door de Duitsers. Heel bijzonder was het dat het de Chr. Muziek- en Showband Juliana al lukte om die dag in de Amersfoortse Langestraat op te treden. Vooral als je beseft dat Juliana vanaf 1942 officieel niet meer bestond omdat men weigerde om met de Duitsers samen te werken.

“Het was verwarrend voor mij, er waren Duitse en Canadese soldaten op straat, er werd zelfs nog geschoten, maar toen ik Juliana in de Langestraat zag en hoorde spelen wist ik het. Ja, het is echt waar. Dit was zo’n teken van waarheid voor mij, ja nu is het echt vrede”. Aan het woord is Rien Boon, oud voorzitter en erelid van Juliana. Als dertienjarige jongen was hij getuige van misschien wel hét belangrijkste optreden van Juliana in het nu bijna 95 jarige bestaan. Alle herinneringen komen terug na het zien van de foto van dit optreden op 7 mei 1945 die al jaren aan de wand in het clubgebouw aan de Grote Koppel hangt.

Juliana is als muzikaal ambassadeur van de Keistad altijd aanwezig geweest bij belangrijke gebeurtenissen in de stad. Vorig jaar bij de viering van Koningsdag, in 2014 bij het ontsteken van de nieuwe verlichting van de Onze Lieve Vrouwetoren maar ook de vele edities van de Keistadstadfeesten in de jaren 70 en 80. Te veel om op te noemen. Maar welke mooie optredens de club in alle jaren ook gehad heeft in binnen- en buitenland niets kan tippen aan dat ene moment van 7 mei 1945. Wat zullen de leden toen blij zijn geweest dat ze weer in vrijheid muziek konden maken en zich konden laten zien aan de bevolking met hun oranje stropdas. Voor Rien Boon in ieder geval een moment om nooit te vergeten en het maakt hem extra trots dat hij later jarenlang voorzitter van deze vereniging is geweest.

Nu in mei 2020 bij de herdenking van 75 jaar vrijheid kan Juliana door de Coronacrisis helaas de straat niet op. Rien Boon: “Nu kunnen we niet, in de oorlog mocht het niet maar we kunnen de crisis overwinnen door vertrouwen te hebben. Doorgaan, volhouden en ja…. we komen terug”.

Het hele interview met Rien Boon is te zien op het Youtubekanaal van Juliana Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie