Het hoofdgebouw van Zon & Schild.
Het hoofdgebouw van Zon & Schild. GGz Centraal

Vijfhonderd woningen op Zon en Schild

4 december 2019 om 12:18 Politiek

AMERSFOORT Op het terrein van Zon en Schild mogen vijfhonderd woningen worden gebouwd. Zo krijgt Amersfoort een aantal betaalbare huizen én blijft het groen rond de locatie grotendeels intact. De gemeenteraad nam dit besluit.

Jeroen de Valk

Een motie van de VVD waarin werd gevraagd om méér woningen op deze plek haalde het niet, ondanks ernstige pleidooien van raadslid Gerrit van Nieuwenhuizen. Behalve de VVD stemde alleen de nieuwe eenpersoonsfractie Lijst Sanders voor het VVD-voorstel.

Van Nieuwenhuizen betoogde dat de woningmarkt onder druk staat door de grote vraag naar betaalbare koop- en huurwoningen. Tot en met het jaar 2030 moeten er 13.000 woningen bij komen. Tegelijk kampt Amersfoort met weinig beschikbare locaties. Met méér dan vijfhonderd woningen op deze plek kan een inhaalslag worden gemaakt.

Hij kreeg bijval van Noëlle Sanders (Lijst Sanders), die liever hier woningen ziet verrijzen dan in Park Schothorst. Sanders vertrok onlangs bij D66, mede omdat ze tégen woningbouw in het park is.

'KWETSBARE MEDEMENS' Andere fracties vonden dat méér bouwactiviteiten ten koste zouden gaan van het waardevolle groen. Menno Fousert (Amersfoort2014) wees bovendien op de afgelegen ligging van het terrein. ,,Wil de VVD hier een nieuw dorp bouwen, zo'n eind van de stad?''

Twee fracties verzetten zich tegen het bestaande plan voor vijfhonderd woningen: SP en BPA. De socialisten bleken mordicus tégen woningbouw in een natuurgebied.

Hans van Wegen (BPA) vond dat het Zon en Schild-terrein een plek is voor 'de kwetsbare medemens' die tegenwoordig zo nodig in de stad moeten wonen. Dit gaat gepaard met veel onrust, aangezien menigeen die zelfstandigheid niet aan kan. ,,In de toekomst zien we hopelijk een terugkeer van deze zelfstandigheid naar de opvang. Voor hen is Zon en Schild bedoeld.''  

Het terrein is sinds 1930 in gebruik voor de geestelijke gezondheidszorg. Enkele gebouwen zouden verouderd zijn. Ook vindt de zorg meer en meer plaats in de reguliere woonomgeving. Daarom wordt hier ruimte geschapen voor herontwikkeling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie