De WUR wil het bestaan van broedvogels onderzoeken bij zonnepark Nergena
De WUR wil het bestaan van broedvogels onderzoeken bij zonnepark Nergena LC Energy

Zonnepark Nergena voorloper op het gebied van biodiversiteit

17 oktober 2019 om 11:43 Natuur en milieu Deel je nieuws

De gemeenteraad van Ede neemt binnenkort een beslissing over de komst van Zonnepark Nergena in het Binnenveld. Het park levert een belangrijke bijdrage aan de duurzame energieproductie in de gemeente. Daarnaast besteedt ontwikkelaar LC Energy veel aandacht aan landschap en biodiversiteit.

Bedreigde planten

LC Energy, de ontwikkelaar van Nergena, heeft de plannen voor het zonnepark met veel zorg voor landschappelijke inpassing en natuur gemaakt. Belangrijke historische lijnen komen terug in het beschermde landschap in het Binnenveld.

Projectleider Friso Huizinga van LC Energy vertelt dat het zonnepark onder andere een project wordt van Stichting Levend Archief. ,,Deze stichting zet zich in voor behoud van verscheidenheid aan planten.’’

Vogels en insecten

Het zonnepark Nergena is gesitueerd op grond van Wageningen University & Research (WUR). Daarmee is het een ideale locatie om onderzoek rondom zonneparken te doen. De WUR gaat er onderzoek doen naar fauna en bodemleven.

Dierenecoloog Alex Schotman voert het onderzoek uit. ,,Op veel landbouwgronden leven geen vogels meer. Ze hebben er als broedvogel niks te zoeken. Er is geen goed voedsel, geen schuilplaats en geen nestgebied. Dat kan een zonnepark allemaal wel bieden, mits goed ingericht en beheerd. Wij denken bovendien dat je een zonnepark aantrekkelijk kan maken voor vogels die vroeger veel voorkwamen in het boerenland, zoals de patrijs, door een kruidenrijk en bloemrijk mengsel te laten groeien. Om dit te onderzoeken rusten we de patrijzen, die veel in de proefvelden van de WUR leven, uit met een zender. We kunnen ze permanent volgen om te zien waar ze graag verblijven. Daarnaast zullen we in de periode tussen april en juni een keer of zes, zeven het veld ingaan om te kijken hoe de vogelstand is op en in de omgeving van het zonnepark.Om te kijken hoe het met de insectenstand gaat, maken we drie of vier keer per jaar, in het voorjaar, zomer en najaar, een opname van de soorten en in welke hoeveelheid ze aanwezig zijn.”

Historische lijnen

De Edese Wethouder Lex Hoefsloot, verantwoordelijk voor energietransitie, hoopt dat de gemeenteraad zal instemmen met de plannen zoals ze er nu liggen. ,,Ik ben blij dat Ede een bijdrage kan leveren aan onderzoek naar het leven van vogels en insecten bij het zonnepark. Dat is niet alleen belangrijk voor ons, maar voor het hele land. Dankzij onderzoek weten we over vijf jaar beter hoe we de parken kunnen inrichten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie