De uitreiking in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
De uitreiking in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam Huug Meijer

Duurzame 100: Amersfoorts initiatief op nummer 6!

11 oktober 2019 om 13:10 Maatschappelijk Deel je nieuws

Meet je Stad staat dit jaar in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Trouw brengt al jaren ieder jaar een lijst uit van de duurzaamste mensen of initiatieven. Dit jaar waren er meer dan 400 nominaties en is Meet je Stad op een indrukwekkende zesde plaats geeindigd. De jury koos Meet je Stad vooral uit vanwege de lange termijn opbrengsten van een project dat mensen de gereedschappen aanreikt om een wezenlijke invloed te hebben op hun omgeving.

Meet je Stad is een groep inwoners die vanuit broedplaats De WAR zelf metingen doen aan klimaatverandering en de gevolgen daarvan in de stad. De deelnemers hebben zelf de electronica ontwikkeld waarmee de metingen worden gedaan. Om een meetkastje mee naar huis te krijgen moeten deelnemers hem eerst zelf in elkaar solderen. Dat gebeurt in een workshop die vier keer per jaar wordt gegeven, en die voor mensen die nog nooit iets met electronica hebben gedaan prima te doen is. De jongste deelneemster tot nu toe was een meisje van 6, en de oudste was 92 jaar.
Er zijn nu zo'n 400 kastjes gesoldeerd, en Meet je Stad heeft zich al uitgebreid naar andere gemeentes, zoals Tilburg en Enschede, maar ook naar Noorwegen, waar sensoren hangen in Oslo, maar waar ook een heel actieve lokale groep is ontstaan in de universiteitsstad Bergen. Een aantal gemeentes in Nederland staan klaar om een Meet je Stad op te richten.

Meet je Stad Amersfoort werkt nauw samen met de gemeente Amersfoort en het Waterschap Vallei en Veluwe. Het is ontstaan vanuit de Cooperatieve Universiteit Amersfoort, de grassroots universiteit van De WAR.

Op maandag 21 oktober, en iedere andere 21e van de maand, is de maandelijkse bijeenkomst van Meet je Stad. Iedereen die kennis wil komen maken of een kastje wil solderen is daar welkom. Kom langs bij De WAR, Geldersestraat 6, vanaf 19:30.

Lees hier meer over de Duurzame 100: https://verhalen.trouw.nl/duurzame100/
Meer informatie over Meet je Stad is te vinden op www.meetjestad.net.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie