Man met autisme maakt app voor behoud van routines voor iedereen

9 september 2019 om 14:58 Mensen Deel je nieuws

“Als je autisme hebt is wat je ontbreekt niet makkelijk uit te leggen aan anderen. Voor oplossingen ben je volledig overgeleverd aan je eigen creativiteit.”—Alderick van Klaveren

AMERSFOORT — Als jong volwassene met autisme wist Alderick dat zelfstandig wonen na twee jaar begeleiding een uitdaging zou zijn. Begin 2019 wees de gemeente Amersfoort hem een subsidie toe voor de oplossing die hij daarvoor bedacht heeft.

Net als iedereen vindt hij grote veranderingen moeilijk. Vooral het behouden van routines is erg lastig. ‘Hoe ga ik om met mijn levensstijl na de verhuizing? Daar zou toch al een app voor moeten zijn?’ Deze vraag hield hem al ver van te voren bezig.

Met een beetje hulp van app ontwikkelingsstudio Ristretto en spellenproducent Spel-Maker, had Alderick algauw iets ontworpen; de RITME-app. Nu lanceert hij zijn persoonlijke activatie-app voor iedereen.

“Ik heb geluk gehad om geboren te zijn met autisme in de aanloop naar het digitale tijdperk,” zegt hij. “Dankzij RITME is mijn huishouden makkelijk bij te houden. Mijn vaste routine is namelijk digitaal opgeslagen! De ruggesteun van de app heeft mij zelfs zo veel opgeleverd dat ik tijd over heb om een bedrijf te houden. Ik denk dat iedereen er wat aan zou hebben!"

RITME wordt alom geprezen; de app heeft de nationale Sustainable Healthcare Challenge gewonnen in 2018. Ook heeft de gemeente Amersfoort een subsidie toegekend voor de appp in 2019.

Hoe werkt het?

Een knoop in je zakdoek gebruikte men vroeger als herinnering aan belangrijke zaken. De RITME app helpt jou om een knoop in je zakdoek te leggen, maar nu compleet met tijdstip en plaats.

Vergeet je om de post te bekijken of je huiswerk te doen? Plak dan één van de zes leuke RITME-stickers op je postvakje of bureau. Scan de QR-code in de sticker met de app om het met een seintje te verbinden. Op het tijdstip dat je zelf instelt zal je een seintje krijgen van je mobiel. Dat seintje zet je uit door de bijbehorende sticker te scannen en zo af te vinken. Als je daardoor bij je postvak of je bureau staat, is het uitvoeren van je voornemen al een stuk makkelijker. Op den duur zal je de link leggen tussen de tijd, de plaats en het voornemen en zul je dat seintje niet meer nodig hebben.

Waar kan ik dit uitproberen?

De app is beschikbaar in de App Store en de Google play-store. Voor meer informatie en het bestellen van de bijbehorende stickers, zie de website; www.ritme.codes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie