Afbeelding
Johan Postma

Amersfoortse kunstenaar wint plek in Rijksmuseum

15 juli 2019 om 16:04 lokaal

AMERSFOORT Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Ter ere daarvan schreef het Rijksmuseum in Amsterdam een kunstwedstrijd uit met Rembrandt als inspirator. Johan Postma uit Amersfoort is een van de gelukkigen die met zijn werk, een kopie van het schilderij 'Zelfportret met cirkels', tot en met zondag 15 september in het Rijksmuseum hangt.

Postma is geselecteerd uit bijna 8.500 inzendingen uit 95 landen, waarvan 575 werken nu geëxposeerd worden in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Dit zijn onder meer schilderijen, beeldhouwwerken, etsen en tekeningen.

BONTE VERZAMELING De expositie Lang Leve Rembrandt werd maandagochtend officieel geopend door de directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, en Pieter Roelofs, juryvoorzitter, hoofd schilder- en beeldhouwkunst Rijksmuseum en jurylid bij het tv-programma Project Rembrandt. Een bonte verzameling van kunstenaars maakt deel uit van de expositie: kinderen, bekende Nederlanders (onder anderen Benny Jolink en de finalisten van Project Rembrandt), onbekende Nederlanders en internationale deelnemers uit onder meer Rusland en Brazilië.

SPANNEND ,,Ik heb me aangemeld voor deze wedstrijd na een tip van vrienden. Die kenden mijn werk en vonden dat het daar zeker voor in aanmerking kwam", vertelt Postma. ,,Dat vond ik wel spannend, want wie ben ik om te denken dat ik in het Rijksmuseum mag hangen. Maar ik heb me toch aangemeld. Wie niet waagt, wie niet wint. Vooraf heb ik het schilderij nog iets bijgewerkt. Ik heb er een mooie, passende lijst om laten zetten door een Amersfoortse lijstenmaker en toen heb ik foto's van het werk opgestuurd."

FELICITATIEMAIL Volgens Postma was zijn inschrijving weer naar de achtergrond verdwenen, tot iemand hem vroeg hoe het eigenlijk met de wedstrijd zat. ,,En warempel, toen ik mijn inbox controleerde, lag daar al twee weken een felicitatiemail op me te wachten: mijn werk was door naar de finaleronde!"

ONWERKELIJK Postma mocht in juni zijn werk persoonlijk naar het museum brengen. ,,En met je eigen schilderwerk onder de arm van de trein en de metro naar het museum lopen is iets heel onwerkelijks, kan ik je zeggen." 

ERKENNING Een week later kwam het verlossende mailtje: de jury had zijn werk uitgekozen als een van de finalestukken voor de expositie Lang Leve Rembrandt. ,,Jemig, wat was ik blij! Het idee dat je werk onder hetzelfde dak hangt als grote meesters, zoals Rembrandt en Vermeer, dat maakt veel indruk. Het was ook vooral erkenning voor het werk dat ik maak en het is een inspiratie om ermee door te gaan en meer te laten zien van wat ik in me heb." 

OPGEPAKT Tekenen en schilderen doet Postma eigenlijk zijn hele leven al. ,,Als kind tekende ik al veel en ik had het vak tekenen als examenvak. Daarna heb ik zelfs nog even overwogen om tekenleraar te worden, maar na een jaar docentenopleiding vond ik het wel genoeg. Het tekenen en schilderen verzande een beetje tot ik in 2008 in contact kwam met een kunstenaar die me wel les wilde geven. Sindsdien heb ik het weer opgepakt en heb ik zelfs met een aantal mensen een atelier in Amersfoort opgericht onder de naam Kunstgroep Keistad."

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie