De zwanenfamilie nam een kijkje buiten de hekjes.
De zwanenfamilie nam een kijkje buiten de hekjes. Arie Smit

Hekjes moeten agressieve zwanen aan waterkant houden

13 juli 2019 om 13:58 lokaal

AMERSFOORT Aan de Fromberg in Vathorst zijn sinds kort hekjes geplaatst die moeten voorkomen dat agressieve zwanen voorbijgangers aanvallen. Op social-media kwamen veel vragen over de obstakels, maar volgens buurtbewoners lijkt de maatregel te werken.

Jeroen van der Veer

Wie de Fromberg inrijdt, ziet links en rechts een slootje liggen. Deze wateren lijken al langere tijd de thuisbasis van een zwanenfamilie en in het verleden vielen zij regelmatig voorbijgangers aan. De zwanen beschermen hun jonkies en hebben liever niet dat anderen dichtbij komen.

Om te voorkomen dat er gewonden vallen of filevorming is, zijn er sinds afgelopen week hekjes bij het water geplaatst. Een voorbijganger trof dit aan en plaatste een foto op social-media. Hierop was te zien dat de zwanen aan de wegkant liepen. Dit beeld zorgde zaterdag voor veel vragen.

Zo is aan de zijkant van het hekje een opening, waardoor de dieren kunnen lopen. Het hekje moet de eerste 'agressie' van de zwanen tegenhouden als zij vanuit het water de weg op willen. Toen de hekjes er niet stonden, gebeurde het regelmatig dat er een file in de Fromberg stond. 

Volgens buurtbewoner Arie Smit zat deze opening er in het begin niet. ,,Die heb ik gemaakt", aldus Arie Smit, die zaterdagochtend actie ondernam. ,,Ik heb een paal eruit getrokken en daardoor kunnen ze er wél langs. Ik begreep dat ze nu weer in het water zitten. Ikzelf moest naar mijn werk, maar ga vanavond nog even kijken hoe het is afgelopen", aldus Smit. 

De gemeente was zaterdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

De zwanen waren zaterdagmiddag 'gewoon' in het water.
De opening voor de zwanen zit aan de zijkant.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie