Intocht Sint Amersfoort
Intocht Sint Amersfoort Rinus van Denderen

Sinterklaasintocht binnenstad geschrapt; alternatief wordt bedacht

29 juni 2019 om 14:10 lokaal

AMERSFOORT De traditionele Sinterklaasintocht gaat aankomende editie niet door de binnenstad. Diverse sponsoren zien dat niet meer zitten, waardoor de Sinterklaascommissie heeft besloten een alternatief te bedenken. Het is niet zeker of er een andere route komt. Wel blijft de boot van sinterklaas aanmeren bij het Eemplein. 

Jeroen van der Veer 

,,Het is ergens mooi om te lezen dat mensen uit Amersfoort teleurgesteld zijn, maar anderzijds erg jammer", aldus Sven Monshouwer, bestuurslid Amersfoort Sinterklaasstad. ,,Jarenlang was dit een schitterende traditie. Mensen keken ernaar uit en dat stopt nu. Alleen komt er wel iets anders voor terug."

IDEEËN Welke route Sinterklaas en zijn pieten dit jaar gaan bewandelen, is nog niet bekend. Wel zijn er al ideeën: ,,Welke dat zijn, kan ik nog niet vertellen. Daar gaan we deze maanden mee aan de slag. Rond september hopen we daar meer duidelijkheid over te kunnen geven."

SUBSIDIE De grote vraag blijft: waarom kan de tocht door het centrum niet blijven? Een vraagstuk die Monshouwer simpel kan beantwoorden: ,,We krijgen van de gemeente 15.000 euro subsidie. Dat geld is hard nodig voor de aankomst op het Eemplein. Vooral de beveilig is een grote kostenpost. Denk ook aan bijvoorbeeld schminken en de pakken van de pieten. Allemaal flinke bedragen als je het bij elkaar optelt. Kortom, vrijwel alles gaat naar de intocht."

ALTERNATIEF Doordat sponsoren zich hebben teruggetrokken, blijft er niet meer voldoende geld over om vergunningen te regelen voor de route in de binnenstad. Een alternatief gaat er komen, maar wat dat wordt, is nog niet duidelijk. ,,Elk jaar was er twijfel, alleen ging het steeds wel door. Nu hebben we de knoop doorgehakt en moeten we eigenlijk het wiel opnieuw uitvinden. Het is jammer van de traditie en dat begrijpen we goed, maar we konden niet anders."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie