Afbeelding
Kamp Amersfoort

Loes van Overeem Lezing over Anna Rijper

27 juni 2019 om 12:29 lokaal

AMERSFOORT Kamp Amersfoort houdt op zondag 7 juli voor de tweede keer de Loes van Overeem Lezing. Sjouke Rijper, in het dagelijks leven eindredacteur van Omroep Max, portretteert zijn grootmoeder Anna Rijper-Ros.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Anna Rijper-Ros (1886-1980) gevangen werd gezet in Kamp Amersfoort. Ze was moeder van vijftien kinderen, domineesvrouw, grootmoeder en verzetsvrouw. Haar man (de Amersfoortse predikant Sjouke Rijper), twee zoons en een jonge onderduiker werden door kampbeul Joseph Kotälla gefusilleerd. Anna bleef met haar minderjarige kinderen nog enkele maanden gevangen.

In 1972 mengde ze zich in het heftige maatschappelijke debat over 'De Drie van Breda' en pleitte vóór vrijlating van de moordenaar van haar man en twee zoons. Wie was deze opmerkelijke vrouw? Een verhaal over kracht, volharding en geloof in een betere wereld.

Net als Loes van Overeem durfde Anna Rijper-Ros tegen de stroom in te roeien voor een betere wereld. Op 8 juli 1943 stond Rode Kruis-medewerkster Loes van Overeem voor de eerste keer aan de poort om toegang te krijgen tot Kamp Amersfoort. Ze slaagde daar in september in, hielp vele gevangenen en werd zo 'de witte engel in het zwarte kamp'. Ter ere van haar bijzondere inspanningen organiseert Kamp Amersfoort sinds 2018 op of rond 8 juli de Loes van Overeem Lezing.

De lezing is gratis toegankelijk, maar bezoekers dienen wel entree te betalen (volwassenen: 5 euro) inclusief koffie of thee. Opgeven is noodzakelijk en kan via info@kampamersfoort.nl of tel. 033-4613129. Na afloop kan iedereen deelnemen aan een rondleiding in het Kamp. Deze start rond 12.00 uur en duurt circa 90 minuten. Deelname hieraan kost 3,50 euro per persoon.

Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie