Astrid Janssen maakte een taart voor het college. Zij zijn nu een jaar wethouder in Amersfoort. ,,Soms moet je ook stil staan bij momenten waarop iets is gelukt.
Astrid Janssen maakte een taart voor het college. Zij zijn nu een jaar wethouder in Amersfoort. ,,Soms moet je ook stil staan bij momenten waarop iets is gelukt." Jeroen van der Veer

College heeft eerste jaar vooral veel gepraat

20 juni 2019 om 10:12 lokaal

AMERSFOORT Precies een jaar geleden begon het huidige gemeentebestuur aan zijn regeerperiode. En dat ging niet altijd vanzelf. De nieuwe wethoudersploeg kreeg te maken met pittige dossiers. Maar er zit ook schot in: ,,In het eerste jaar hebben we vooral veel gepraat. Het is nu tijd om de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Gebroederlijk zitten Astrid Janssen (GroenLinks), Willem-Jan Stegeman (D66), Menno Tigelaar (ChristenUnie) en Hans Buijtelaar (VVD) bij elkaar aan een tafel in Het Groene Huis op Landgoed Schothorst. Het is de de locatie waar het college precies een jaar geleden begon aan dit avontuur. De sfeer is goed en op de achtergrond staat een zelfgemaakte taart van Janssen te wachten. Een jaar lang werden hier stevige gesprekken gevoerd. Het ging het soms hard tegen hard, maar er was één gemeenschappelijk doel; Amersfoort vooruit helpen.

,,We zijn echt naar elkaar toegegroeid", begint Astrid Janssen, als zij terugdenkt aan het afgelopen jaar. ,,Het is niet eenvoudig, want je hebt te maken met individuen met een eigen visie en mening. In het begin was het zaak allemaal dezelfde kant op te denken en daarin zijn we geslaagd. We hebben uiteindelijk een gezamenlijk besluit genomen en daar staan we allemaal achter."

24/7 WETHOUDER Het gewenningsproces is nu achter de rug, beseft het viertal. ,,We doen dit met z'n allen", aldus Hans Buijtelaar. ,,We hebben samen getekend voor de opdracht en moeten daarbij oog voor elkaar hebben. Het is niet ieder voor zich, al denkt de buitenwacht dat soms wel eens."
Diezelfde buitenwacht houdt het het college goed in de gaten. Ook de raad zit er bovenop en dat was vooral voor nieuwkomer Janssen soms wel wennen. Zij is voor het eerst wethouder, terwijl de andere drie aanwezigen al langer in het gemeentebestuur zitten. ,,Je bent altijd wethouder. Op straat word je aangesproken, zelfs op een straatfeest. Ik begrijp dat wel, maar dat was best even wennen. Zo kijk ik - hoe gek ook - altijd even of mijn haar wel goed zit als ik de deur uitloop. Je bent 24 uur per dag, 7 dagen in de week wethouder."
Aan de zijkant begint Willem-Jan Stegeman te lachen. ,,Als we naar de stad gaan, vraagt mijn vrouw wel eens; gaan we écht met z'n tweeën weg of ben je weer veel in gesprek met bekenden?"

GRENZEN OVERSCHREDEN Hans Buijtelaar kreeg dit jaar al eens een motie van wantrouwen te verwerken (die het overigens niet haalde). Hij zou bij de voorgenomen aanleg van de westelijke rondweg de raad onvoldoende hebben geïnformeerd. Buijtelaar: ,,Of ik dat mee naar huis neem? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het mij niets doet. Alleen je moet je er niet door laten meeslepen. Doe je dat, dan sluit je luiken die open moeten blijven. In contact blijven met de mensen, dat is het allerbelangrijkste."
,,Als je geen motie van wantrouwen hebt gehad, tel je niet mee", verdedigt Stegeman zijn collega met een grote lach. ,,Het doet ons ook wat als er kritiek is of komt. Je bent natuurlijk wel een team."
,,Soms wordt er in de debatten te veel op de man gespeeld", vult Janssen aan. ,,En ja, er worden ook grenzen overschreden. Logisch dat dit je niet koud laat."

BEGRIP Het is overdreven om over een hoofdpijndossier te spreken, maar het is wel een feit dat Menno Tigelaar hard aan de slag moet met de woningbouw. ,,Daarvoor is veel afstemming nodig. We kunnen alles wel snel willen, maar dan kom je halverwege het project tot de conclusie dat dingen niet goed zijn gegaan. Dat is lastig uit te leggen, omdat de inwoners simpelweg resultaat willen zien. Alleen; dit soort processen kosten tijd."

De man van de ChristenUnie zit al langer in het vak en laat zich niet snel gek maken. ,,Het voordeel van wethouder in een stad zijn, is dat je veel mensen kent. Je bent benaderbaar. Ik hoop dan ook dat mensen mij blijven aanspreken, want dan kan ik dingen uitleggen. Dan komt er hopelijk begrip en wordt duidelijk waarom wij hier bepaalde keuzes maken."

COMMUNICATIE ,,We zijn alleen geen pleasers", benadrukt Janssen. ,,Ben je dat wel, dan kan je dit werk niet doen. Natuurlijk moet je goed luisteren en meedenken, maar je bent wel wethouder. Je moet eerlijk en open zijn."
Daarvoor valt veel te zeggen. Dat beseffen de vier aanwezigen ook. Volgens de GroenLinks-wethouder valt en staat alles met communicatie. ,,Daar hebben wij ook tegenslagen in gehad. Denk bijvoorbeeld aan de Schothorsterlaan (het plan van het college om in park Schothorst 60 woningen te bouwen). Dat had beter gemoeten en dat besef is er. Daar leer je van."

Communicatie is wel een sleutelwoord, vinden de wethouders. ,,Er is het afgelopen dan ook veel gepraat en nu is het tijd voor de volgende stap. Bijvoorbeeld met het plan rond de Wagenwerkplaats (plan voor woningen, kantoren en meer op het terrein van de spoorwegen achter het Soesterkwartier) en De Hoef (kantoren omzetten in woningen). Aankomend jaar hopen we dat uit te voeren", zegt Tigelaar. Janssen daarover: ,,Ons eerste jaar stond vooral in het teken van ontwikkelen. Als wij hier volgend jaar om deze tijd weer zitten, wil ik kunnen zeggen dat we aan het uitvoeren zijn."

DE VOLGENDE STAP De Rondweg, woningbehoefte... het zijn allemaal opgaven die er liggen voor het gemeentebestuur. ,,Het lijkt alsof het alleen maar over grootschalige projecten gaat, maar ook de kleinere dingen zijn belangrijk", wil Stegeman benoemd hebben. ,,Ik kan bijvoorbeeld echt genieten van het stukje bij De Stier (de entree naar De Kamp) dat is opgeknapt. Het lijkt iets kleins, maar voor de mensen in die omgeving is het iets groots."
Het zijn momenten die worden gekoesterd. Toch kan er meer gevierd worden, denkt Janssen. ,,Je gaat maar door en soms moet je ook stil staan bij momenten waarop iets is gelukt. Misschien kunnen wij dit inderdaad meer doen."
Buijtelaar onderbreekt zijn collega-wethouder: ,,Ons werk is zoiets als de marathon lopen. Je haalt steeds een volgende post. Een lintje knippen omdat iets is geopend, is het resultaat van een heel proces. Het schrijven van nota's is één ding, maar het uitvoeren is veel belangrijker. Zo ben je eigenlijk continu bezig met de volgende stap."

FUNDAMENT Het (nieuwe) gemeentehuis staat al langer op de politieke agenda en vooral Stegeman is daar druk mee. Astrid Janssen is duidelijk: ,,Het huidige stadhuis maakt Amersfoort als werkgever niet aantrekkelijk en dat beseffen we allemaal."
Stegeman hoort het aan en weet als geen ander dat dit één van de punten is waar hij het komende jaar mee aan de slag moet. ,,Maar ook hierbij geldt; het proces er naar toe is zeer belangrijk. Als het er eenmaal staat, kan je niet meer terug. Ik begrijp het als mensen zeggen dat het lang duurt, maar wij moeten wel tot een gezamenlijk plan komen dat op brede steun kan rekenen."
Kortom, er is nog veel te doen. De bouwstenen zijn gelegd, het wordt het komende jaar tijd om letterlijk en figuurlijk te bouwen en Amersfoort nog aantrekkelijker te maken. Het fundament is klaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie