Tweemaal per zondagmiddag, om 15.00 en 16.00 uur,  is er een moment van bezinning in de Sint-Joriskerk.
Tweemaal per zondagmiddag, om 15.00 en 16.00 uur, is er een moment van bezinning in de Sint-Joriskerk. Peter Kappinga

'Momentum' weer van start in Sint-Joriskerk

31 mei 2019 om 07:13 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Tot eind september is de Sint-Joriskerk elke zondag tussen 14.30 en 17.00 uur gratis toegankelijk. De Amersfoortse Raad van Kerken biedt bezoekers tweemaal per zondagmiddag een 'Momentum': een kort programma met live muziek, bijbellezing, stilte en gebed.

Koos van Noppen

Sinds de invoering van de wekelijkse koopzondag, is het elke zondag druk in de binnenstad. In een zomers weekend zijn er veel toeristen en zijn de terrassen goed gevuld. Om even te kunnen ontsnappen aan de drukte, zetten vrijwilligers van de Raad van Kerken de deur van de Sint-Joriskerk open. ,,Voor iedereen die om wat voor reden dan ook op zoek is naar stilte en rust, of naar God. Of voor mensen die al jaren in de stad wonen, maar de kans grijpen om het gebouw eens van binnen te bekijken", zegt Christiaan, één van de vrijwilligers. De één komt voor het fotogenieke monumentale pand, de ander wil wat weten over de bouwgeschiedenis, een derde komt voor de stilte en de rust, weer een ander komt voor de korte vesper of de muziek.

AANHAKEN Tweemaal per zondagmiddag, om 15.00 en 16.00 uur, is er een moment van bezinning. 'Hartelijk welkom. In dit huis van God wordt al eeuwenlang gebeden en gezongen. Hier klinken woorden voor het leven. Ook vanmiddag, in dit moment…', zo klinken de openingswoorden van het wekelijkse 'Momentum'. ,,Het heeft iets van het ritme van het klooster", zegt Nicoline. ,,Als bezoeker kun je zo even aanhaken. Ik lever graag een bijdrage om die goede traditie voort te zetten."

De organisatie van 'Momentum' is in handen van vrijwilligers uit verschillende plaatselijke kerken; ook de amateurmusici zijn daaruit afkomstig. Op het rooster voor het komende zomerseizoen staan diverse vocaal ensembles, fluitisten, gitaristen, organisten en pianisten.

GASTVRIJHEID,,Het is belangrijk dat een kerk open is, zeker op zondag", vindt Peter. Hij staat bij de ingang en biedt bezoekers een foldertje met een rondleiding door de kerk. ,,Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel." Het grootste monument van de stad trekt op zondagmiddag een gemêleerd publiek: buitenlandse toeristen, dagjesmensen en Amersfoorters die zich op een tocht door de stad laten verleiden om even binnen te kijken. ,,Hoewel er van alles aan religieus en cultureel erfgoed is te zien, is dit gebouw voor mij niet in de eerste plaats een museumstuk. Het geloof is voor veel mensen een wezenlijk onderdeel van het leven en de kerk verwijst daarnaar."

Dit jaar beleeft 'Momentum' het vijfde seizoen. Het aantal bezoekers stijgt elk jaar; afgelopen jaar waren er ruim vierduizend.

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie