Afbeelding
Schipper Bosch

Amersfoorts bouwproject krijgt plekje in Jaarboek Architectuur

8 mei 2019 om 09:17 Nieuws

AMERSFOORT Het Jaarboek Architectuur in Nederland 2018/2019 is dinsdagavond 7 mei gelanceerd met daarin een rol
voor de stadswoningen aan de Stovestraat en Valkestraat in de binnenstad van Amersfoort. Voor het Architectuur Jaarboek worden projecten geselecteerd, die samen het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst vormen. De woningen zijn een project van Schipper Bosch en architectenbureau de vylder vinck taillieu uit Gent (België).

Op steenworp afstand van de historische binnenstad en omgeven door monumentale panden, staan tien bijzondere stadswoningen. De ruime en moderne woningen kenmerken zich door ongelijke, speelse daken en veel licht. Door een grote variatie van de gevelopeningen in zowel afmeting als plaatsing ontstaat een gevelbeeld waarbij eentonigheid verruilt wordt voor verscheidenheid.

Niet alleen het exterieur is bijzonder, ook het interieur is anders dan normaal. Om meer variatie en ruimtelijkheid te creëren, waaieren de woningen uit van smal naar breed and vice versa. Zo ontstaan tien woningen die elk uniek zijn in hun plattegrond. Het is bovendien het eerste project in het centrum van Amersfoort dat volledig gasloos is gebouwd; een warmtepompinstallatie vervangt de traditionele CV-ketel.

Architectuur in Nederland is al ruim dertig jaar een overzichtswerk in de wereld van de architectuur. Een driekoppige redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden.

Afbeelding
Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie