Afbeelding
Dieetschema

Hoe ga je om met een dieet schema?

2 mei 2019 om 08:25 lokaal

Bij een dieet schema is het belangrijk je te realiseren dat er verschillende varianten bestaan. Al deze schema's zijn gecreëerd voor het op een efficiënte manier verliezen van overgewicht. Wij maken een onderscheid tussen:

? Vetarme dieet schema's
? Caloriearme dieet schema's
? Koolhydraatarme dieet schema's

Vetarme dieet schema's
Bij vetarme dieet schema's wordt er gelet op het beperken van vet. In studies is aangetoond dat dit geen efficiënte manier is om gewicht te verliezen.

Caloriearme dieet schema's
Wanneer je mindert met calorieën, merk je dat er snel gewichtsverlies bereik wordt. De ene calorie is echter de andere niet. Dit heeft te maken met de opbouw van voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam daarmee omgaat.

Koolhydraatarme dieet schema's
Bij een koolhydraatarm dieet schema wordt ingezet op het beperken van koolhydraten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat dit de meeste efficiënte manier is om gewicht te verliezen. Daarnaast is het zo dat bij koolhydraatarme diëten wordt ingezet op eiwitten. Eiwitten vind je met name in vis, vlees, eieren en peulvruchten. Koolhydraten vind je met name in brood, rijst, pasta en aardappelen.

Aandachtspunten bij een dieet schema
Met alleen een dieet schema kom je er niet. Soms wijk je van het dieet schema af en daarnaast zijn ook zaken als lichaamsbeweging, jouw verwachtingspatroon en de manier waarop je eet belangrijk. Als je een dieet schema volgt, is het belangrijk om op de volgende aandachtspunten te letten:
1. Sporten
Tijdens het sporten maak je allerlei hormonen aan die het eenvoudiger maken om een dieet vol te houden. Hiermee voorkom je neerslachtige gevoelens. Ook helpt lichamelijke beweging bij het verbranden van voldoende energie. Net het extraatje dat je nodig hebt tijdens een dieet.
2. Realistische verwachtingen
Bij een dieet, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Zo is de kans op teleurstellingen kleiner en is het eenvoudiger om door te zetten. Wanneer iemand met een dieet schema start, is het uitblijven van bepaalde verwachtingen, vaak een reden om te stoppen. Dit is zonde en kan voorkomen worden. Probeer met kleine stapjes vooruit te gaan en niet te ver in de toekomst te kijken.
3. Bewust eten
Bewust eten, doe je op momenten dat jouw lichaam voeding nodig heeft. Niet op de momenten dat je gestresst of verveeld bent.
4. Bepaalde voeding wel en niet eten
Door middel van voedingslijsten, wordt het eenvoudiger om gezonde keuzes te maken. Zo kun je er bewust voor kiezen om bepaalde voeding wel en niet te eten. Op websites als HappyHealthy.nl kun je uitgebreide voedingslijsten vinden en zie je precies wat er wel en niet bij een verantwoord dieet past.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie