Onkel Toms Hütte
Onkel Toms Hütte Luuk Oost

Boek over Berlijn

6 maart 2019 om 15:23 Nieuws Deel je nieuws

Er zijn dagen dat je er niet aan denkt. Maar, Amersfoort is per trein direct verbonden met Berlijn. En de Duitse hoofdstad is misschien wel niet de mooiste stad van Europa, maar wel een stad met een bewogen historie. Luuk Oost, vanaf juni 2018 inwoner van de Keistad,  schreef een boek over Berlijn getiteld: 'De Dikke Berlijn, een studie naar de grondslagen van bouw, speculatie, corruptie, misdaad en schoonheid in Berlijn en Wenen'.

Luuk reist al jarenlang naar Berlijn en is gefascineerd door de Duitse hoofdstad. Berlijn is één van de jongste hoofdsteden van Europa maar ze werd snel oud. Industrialisering en politieke geschiedenis trokken diepe sporen door de stad. De grote geschiedenis leefde zich hier behoorlijk uit. De stad bouwde veel, werd groot, maakte revoluties en oorlogen mee en deinde zo mee op de golven van de wereldgeschiedenis. Maar op gezette tijden pakten onverstoorbare types het initiatief. Ze buitten het tijdsgewricht handig uit maar kwamen daar onmiskenbaar ook uit voort. Kortom naast die grote geschiedenis is er ook de historie van individuen, bricoleurs genoemd, die in de Duitse hoofdstad opvallende resultaten boekten.

Deze 'bricoleurs' stonden open voor het nieuwe, maar lieten het bestaande niet radicaal los. Deze types verbonden op ingenieuze wijze heden en verleden. En ze staken er veel energie in. Luuk Oost, planoloog van origine, volgt deze bricoleurs en registreert hun kleine geschiedenissen met behoorlijke gevolgen. In de details toont zich de bewogen historie van een stad.

En zo ziet u Berlijn door het prisma van architecten, ingenieurs, detectives, schrijvers en het voetbal. De 'Dikke Berlijn' leidt u naar andere plekken in de Duitse hoofdstad en laat u met andere ogen naar de Duitse hoofdstad kijken. En zo kunt u vanaf Amersfoort met dit boek op schoot rechtstreeks over het spoor naar deze wonderlijke, verraderlijke, verleidelijke en soms corrupte stad. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel en bol.com. ISBN 9789402170245.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie