Wethouder Hans Buijtelaar
Wethouder Hans Buijtelaar Gemeente Amersfoort

Poging wethouder Buijtelaar naar huis te sturen mislukt

19 februari 2019 om 21:27 lokaal

AMERSFOORT Wethouder Hans Buijtelaar heeft een motie van wantrouwen overleefd. Met acht stemmen voor en dertig tegen werd de motie verworpen. Daarmee werd verzekerd dat hij kon aanblijven. Bij een zwaar middel als een motie van wantrouwen kan namelijk een politicus tot aftreden worden gedwongen.

Jeroen de Valk

Die meerderheid was er dus niet, maar de betogen van de indieners - SP en Amersfoort2014 - logen er niet om. Uiteindelijk sloot alleen de BPA zich bij hen aan. Het CDA was tevreden met de excuses van de wethouder en diende daarom een 'motie van treurnis' in; een motie die slechts als een berisping wordt opgevat. Deze werd eveneens weggestemd, zij het met 15 stemmen voor en 23 tegen.

Buijtelaar had excuses aangeboden over de wijze waarop hij de raad had geïnformeerd over de bomenkap bij Dierenpark Amersfoort. Het CDA besloot daarop dat een motie van treurnis volstond.

De wethouder werd aangevallen wegens de perikelen rond de rondweg. De publieke tribunes zaten vol, tot aan het balkon. Toen vanuit de toehoorders een scheldwoord klonk, bitste burgemeester Lucas Bolsius naar de ordeverstoorder: ,,U bent niet aan het woord en ik zal u ook niet aan het woord laten.''

ECOLOOG De motie van wantrouwen werd ingediend door SP en Amersfoort2014 omdat de wethouder de raad onvoldoende zou informeren. En dat terwijl het budget voor de rondweg in de loop der jaren steeds is verhoogd, en ook het aantal te kappen bomen steeds groter is geworden.
Buijtelaars woordvoerster Sonja Kloppenburg liet achteraf echter weten dat het rondweg-budget sinds 2015 niet is verhoogd.

Rob Molenkamp (SP) merkte op dat een projectleider - terwijl hij werd gefilmd - liet weten dat er geen ecoloog aanwezig was bij de bomenkap bij de Stichtse Rotonde. Buijtelaar bezweerde juist dat er wél altijd een ecoloog aanwezig was om bomen te controleren op de aanwezigheid van nesten. Ook zou de wethouder te weinig oog hebben voor de dassenfamilies in het plangebied.

Tegenstanders van de moties benadrukten dat alle beslissingen in de loop der jaren door de raad zijn goedgekeurd. ,,Néém je verlies'', verzuchtte Maarten Flikkema (VVD). Dillian Hos (GroenLinks) zag een 'kwalijke poging om iemand politiek te beschadigen' en reduceerde de retoriek van de rondweg-tegenstanders tot 'theater'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie