Anthony Scheffer is dirigent van Capella Amersfoort en de Bach Cantorij Baarn.
Anthony Scheffer is dirigent van Capella Amersfoort en de Bach Cantorij Baarn.

Debuutconcert Faelix Baroque Ensemble

22 februari 2019 om 09:11 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Het Faelix Baroque Ensemble zal op zondag 24 februari om 14.00 uur voor de allereerste keer voor het voetlicht treden. Het is de Amersfoortse dirigent Anthony Scheffer die met een enthousiaste groep geschoolde instrumentalisten en vocalisten met een liefde voor oude muziek drie keer per jaar de mooiste barokmuziek op prachtige locaties door heel Nederland wil uitvoeren.

Peter Bruinsma

Het eerste concert vindt plaats in de St. Franciscus Xaveriuskerk, gevolgd door een tweede uitvoering elders in het land. ,,We repeteren ook in de kerk op 't Zand," vertelt Anthony Scheffer. ,,Dat doen we in twee repetities en een studiedag. Enige ervaring met koorzang en barokmuziek is dus wel gewenst. Het ensemble bestaat uit drie zangers per stemgroep grotendeels samengesteld via contacten die ik heb in de muziek en vanuit mijn werk als koordirigent." Scheffer is dirigent van Capella Amersfoort, de Bach Cantorij Baarn en ook regelmatig gastdirigent zoals recent nog in de St. Joriskerk bij een concert van het Utrechtse koor Coqu. Elk project heeft een thema waarbij evocatie voorop staat: de concerten illustreren historische, culturele en theologische onderwerpen.

Bewondering voor het vocale oeuvre van Johann Sebastian Bach vormt een essentieel onderdeel van het repertoire. Als contrast naast de iconische werken presenteert het ensemble ook onbekend en modern repertoire om de muziek in context te plaatsen. Om een oprechte klank te realiseren spelen de musici op authentieke instrumenten. Scheffer bewondert Bach als geen ander. ,,Maar er is meer dan alleen de muziek van de meester van de barok en dat laten we ook graag horen in ons programma dat als thema Consolation kreeg. Troost, hoop en bezinning als sleutelwoorden voor fraaie barokmuziek. We laten in ons concert stukken in hun samenhang horen. Na een koraal van Gibbons klinkt muziek van de Boheemse componist Zelenka, qua stijl verwant aan Bach. In Cantate BWV 12 "Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen" horen we hoe Bach indrukwekkend en troostrijk zijn persoonlijke verbinding met God beschrijft. Ook uit het koormotet van de Brit Henry Harris spreekt troost en bemoediging. We kennen zijn collega's Parry en Stanford wellicht beter, maar de muziek van Harris is ongelooflijk indringend. In Cantate BWV 8 "Liebster Gott wenn werd ich sterben" klinkt wederom de uplifting muziek van Bach waarbij fluiten de zwevende engeltjes verbeelden. In ons programma laten we de allerbeste retorische middelen passeren om de 'stages of grief' te verbeelden; ontkenning, acceptatie ne troost." Anthony Scheffer wil vooral een model creëren waarbij fraaie, bijzondere muziek is te horen voor een acceptabele toegangsprijs. ,,We werken met vocale solisten uit het koor en alle betrokkenen werken pro deo mee. Dankzij een goede zakelijke leiding zijn we in staat onze programma's ook elders in het land te brengen. Het plezier in muziek maken is belangrijk en dat willen we in onze uitvoeringen laten horen."
In juni volgt het tweede concert met als thema Maternity, waarbij het Magnificat en Stabat Mater in gevarieerde zettingen centraal zal staan.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie