Afbeelding
Jeroen van der Veer

'Haal de AED's naar buiten, het redt levens'

8 februari 2019 om 19:00 lokaal

AMERSFOORT De nood is hoog in de wijken Randenbroek, Rustenburg, Schothorst en zelfs Nieuwland als het gaat om beschikbare AED's. Dat zegt Machiel Lambooij van Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort. In deze wijken zijn er amper tot zelfs geen levensreddende apparaten aanwezig. ,,En als ze er zijn, hangen ze vaak in panden waarbij je na 17.00 uur niet naar binnen kunt."

Jeroen van der Veer

De boodschap van Lambooij is dan ook duidelijk; haal de AED's naar buiten. Toch beseft de secretaris dat dit geen eenvoudige opgaven is. Het is vandalisme-gevoelig en daarnaast is een buitenkast om een AED heen flink prijzig.

BELANGRIJKE MINUTEN Een AED inclusief buitenkast kost 2500 euro, waarbij gezegd moet worden dat Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort een deel hiervan met hun subsidie vergoed. ,,Maar", zegt Lambooij. ,,wij zetten momenteel in op het buurtgevoel. Je ziet steeds meer buurtacties ontstaan en dat ondersteunen wij. Ons potje met subsidie is nu nog gevuld en kunnen buurten dus ondersteunen. Koop je met honderd buurtbewoners een complete set, kost het je per huishouden ongeveer een tientje."

Het klinkt vrij simpel en volgens de stichting is dat het ook. Daarnaast is het nodig, vindt Lambooij: ,,In meerdere wijken zijn geen AED's op openbare plekken beschikbaar. Bij een hartstilstand is snelle hulp gewenst, maar het duurt enkele minuten voordat de hulpdiensten er zijn. Daarom is het erg belangrijk dat er AED's komen te hangen."

CURSUS In heel Amersfoort hangen nu 170 AED's en zijn er 2100 burgerhulpverleners actief. Laatstgenoemde is een groep die via Hartslagnu.nl een cursus reanimeren heeft gevolgd en in een noodgeval een berichtje op hun telefoon krijgen om hulpdiensten te ondersteunen.

In 2018 zijn er zeventig incidenten geweest waarbij burgers hebben geholpen. Het kan dan ook echt het verschil maken, weet Lambooij: ,,Er zijn hierdoor in Amersfoort echt levens gered en daarom vind ik het zo belangrijk deze boodschap uit te dragen. Neem een cursus reanimeren en zorg als buurt dat er een AED hangt."

BLIJ MET STEUN Dat benadrukt wijkagent Jeanet Smit ook, die direct actie ondernam toen zij hoorde dat er in haar wijk te weinig AED's hingen. ,,Bij een zaak op het Euterpeplein zag ik er eentje binnen hangen en in goed overleg is nu besloten deze naar buiten te halen. Van de stichting krijgt het plein de kast die eromheen kan en daar zijn we zeer blij mee."

Ook de agent wil benadrukken dat burgerhulpverleners het verschil kunnen maken, net als een buitenkast. ,,Agenten uit de noodhulp hebben altijd een AED bij zich, maar een wijkagent op de fiets of iemand in burger heeft dat niet. Je kunt dus echt kostbare tijd winnen. Daarnaast kunnen burgerhulpverleners ons altijd ondersteunen, want er zijn bij een reanimatie veel handjes nodig."

Via de website www.buurtaed.nl kunnen buurten zich aanmelden voor een AED en op www.hartslagnu.nl kunnen potentiële burgerhulpverleners zich aanmelden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie