Ensemble Pollux geeft samen met sopraan Henriette Feith een concert.
Ensemble Pollux geeft samen met sopraan Henriette Feith een concert. Jeroen Kuys

Music on Chairs in Veerensmederij

25 januari 2019 om 12:22 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT De Amersfoortse sopraan Henriette Feith zal zondag 27 januari om 15.00 uur samen met het ensemble Pollux onder leiding van dirigent Nico Hovius een concert geven in de Veerensmederij.

Peter Bruinsma

In dit concert waarin volksliederen en volksmuziek centraal staan vormen de weinig uitgevoerde Folksongs van Luciano Berio de hoofdmoot. Daarnaast klinken de Argentijnse Cantos del Tucumán van Alberto Ginastera. Nico Hovius arrangeerde tevens oud-Nederlandse liederen in een bewerking speciaal voor de bezetting van het ensemble Pollux.

Het idee voor dit concert ontstond aan de kant van het voetbalveld waar de Amersfoortse harpiste Janneke van der Lugt en Henriette Feith hun kinderen aanmoedigden. Zij spraken over een mogelijke samenwerking en ze besloten direct dat de fantastische Folksongs van Berio absoluut in de serie ten gehore moest worden gebracht. Vanaf dat moment ging Janneke van der Lugt aan de slag met het samenstellen van een ensemble.

ARTISTIEK Henriette Feith is ervan overtuigd dat het heel mooi gaat worden. ,,Ik heb alle vertrouwen in Nico Hovius, de artistiek leider van ons fonkelnieuwe ensemble. Met een groep van acht musici heb je wel iemand nodig die het ensemble leidt en de repetities strak regisseert. Folksongs voor mezzosopraan en ensemble van de avant-garde componist Luciano Berio is een liederencyclus uit 1964. De cyclus bestaat uit arrangementen van elf traditionele volksliederen uit landen als Armenië, Frankrijk, Italië en Amerika. De liederen worden in verschillende talen vertolkt en zijn zeer origineel en interessant geïnstrumenteerd. De sopraan zingt de melodie. Twee liederen uit de cyclus zijn geen originele overgeleverde volksliederen maar zijn met dezelfde intentie gecomponeerd."

De cyclus is door Berio opgedragen aan de Amerikaanse zangeres Cathy Berberian met wie hij van 1950 tot 1964 getrouwd was. Natuurlijk heeft Feith haar interpretatie beluisterd, maar ze benadrukt dat ze het toch vooral op haar wijze gaat zingen. ,,Muziek moet je altijd respectvol behandelen. Je hebt altijd te maken met je eigen instrument. Het is de aard van de volksliederen die ik zoveel mogelijk benader, maar waarbij ik mijn eigen stem niet verloochen. Mijn coach in dit repertoire Irene Maessen heeft me bij de interpretatie van de Folksongs goed begeleid." Nederlandse volksliederen als 'Er waren twee koningskinderen' en 'Komt vrienden in het ronde', werden door Nico Hovius speciaal voor het ensemble Pollux bewerkt. De 'Cantos del Tucemán' van Alberto Ginastera bevat veel typisch Zuid Amerikaanse stijlfiguren. Het gebruik van de Indiaanse trommel en de typische ritmiek is opvallend. De vier liederen zijn geschreven voor sopraan, viool, harp en slagwerk. ,,Vanwege een verbouwing in de Mariënhof wijken we nu voor een keer uit naar de Veerensmederij. Ons volgende concert op 26 mei met het Amersfoortse Artonis Trio zal als vanouds in de Mariënhof plaatsvinden."
Reserveren: www.musiconchairs.nl, 0652628597 of info@musiconchairs.nl.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie