Vrijwilligers Ton(l) en Odette(r) helpen kinderen bij het lezen op de Taalschool in Nieuwland
Vrijwilligers Ton(l) en Odette(r) helpen kinderen bij het lezen op de Taalschool in Nieuwland rob croes

Vrijwilligers helpen mee op Taalcentrum

1 december 2018 om 13:31 lokaal

NIEUWLAND Iedere schooldag vinden jongeren op de fiets of lopend vanaf bushalte de Zonnewijzer hun weg naar Taalcentrum Nieuwland. Ze komen uit Syrië, Eritrea, Iran, Bulgarije en China en hebben hun hoop gevestigd op deze kleine school. Ze weten dat ze het Nederlands goed moeten beheersen om kans te hebben in hun nieuwe land. Het mooie is dat ze daarbij worden geholpen door diverse vrijwilligers uit de buurt.

Marleen Miedema

Ton is één van die vrijwilligers. Hij zit een paar uur per week in de klas met leerlingen die in het land van herkomst nog weinig naar school zijn geweest en helpt bij rekenen. ,,Het niveau van de leerlingen verschilt enorm", zegt hij. ,,Soms moeten de vingers nog gebruikt worden bij sommen tot tien, terwijl anderen aan sommen boven de 10.000 werken. Wat ik leuk vind is dat ik echt het vertrouwen van leerlingen heb gekregen. Als ik door de school loop of ze toevallig tegenkom bij de Jumbo, krijg ik altijd een hand. Ik ben slecht ter been. Merhawi, een vijftienjarige Eritreeër, schept er eer in om me te ondersteunen als ik de trap op loop naar het lokaal, zo lief. Met deze jongeren werken geeft je echt iets terug. "

WELKOM Ook Carol loopt al een tijdje mee op het Taalcentrum bij de lessen Engels. Als Amerikaanse weet ze hoe het is om je weg te moeten zoeken in een land waar je de taal niet spreekt: ,,Ik vind het belangrijk dat leerlingen zich welkom voelen in hun nieuwe land." Ook de culturele verschillen vindt ze interessant. ,,Je leert daar zelf iets van."

VOLDOENING Odette, sinds kort vrijwilliger, heeft ervaren hoe moeilijk het was om te wortelen in een nieuw land toen zij zelf als zestienjarige vanuit Frankrijk in Nederland kwam wonen. ,,Het geeft mij veel voldoening om kinderen die moesten vluchten voor geweld een beetje te helpen bij het werken aan hun toekomst. Soms zie ik aan een blik dat er al heftige ervaringen zijn opgedaan. Het is prachtig om te zien dat diezelfde jongeren ook zo open, eerlijk en enthousiast kunnen reageren."

Pearl helpt sinds een paar weken op de maandagmorgen twee uurtjes mee: ,,Ik zag bij een jongen dat hij weigerde om iets te doen, omdat hij onzeker was. Toen ik hem wat extra uitleg gaf, deed hij enthousiast mee."

BLIJ MET VRIJLLIGERS Docente Jellie Vorenkamp geeft aan hoe blij ze is met de inzet van deze vrijwilligers. De verschillen binnen een klas zijn vaak zo groot dat je altijd het idee hebt dat je leerlingen tekort doet. Sommige leerlingen praten zelden met Nederlanders. Dat bewoners uit de wijk meehelpen op school, maakt niet alleen hun Nederlands beter, maar maakt ook dat ze zich welkom voelen in Amersfoort.

Reacties: nieuwlandsnieuws@gmail.com

Dit artikel is aangeboden door Communicatiewerkgroep Nieuwland

Rob Croes
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie