Poster van de debatavond
Poster van de debatavond Van Lodenstein College

Leerlingen in debat over embryoselectie

29 oktober 2018 om 14:06 lokaal Deel je nieuws

AMERSFOORT - Mogen ouders bepalen of hun ongeboren kind een jongen of meisje wordt? Als het aan het zittende kabinet ligt, gaat die deur onder strikte voorwaarden op een kier. Donderdagavond debatteren Amersfoortse scholieren over dit actuele thema.

De debatavond is een initiatief van de VBOK en het Van Lodenstein College. Leerlingen van de school gaan argumenten voor en tegen uitwisselen met leeftijdsgenoten van Het Nieuwe Eemland. Tijdens de debatavond spreken ook Arthur Alderliesten van VBOK-kenniscentrum, prof. dr. Marcel Wissenburg van de Teldersstichting en prof. dr. Henk Jochemsen van het Professor Lindenboom Instituut.

Het huidige kabinet heeft het thema embryoselectie opnieuw op de kaart gezet. In het akkoord van ‘Rutte III’ is bepaald dat ouders onder bijzondere omstandigheden een keuze mogen gaan maken voor het geslacht van hun kind. Met moderne technische middelen is dit al mogelijk, maar in de praktijk nog niet toegestaan. Volgens de regeringspartijen kan hier vanaf worden geweken als er een groot risico bestaat dat een ernstige erfelijke aandoening wordt doorgegeven aan een jongen of meisje. Door embryoselectie toe te passen, kunnen ouders kiezen voor het geslacht waardoor het risico op overdracht wordt uitgesloten.


De debatavond in de aula van het Van Lodenstein College in Amersfoort begint om 19.30 uur en is vrij toegankelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie