„Het boek begint bij de oudste boot ter wereld
„Het boek begint bij de oudste boot ter wereld", legt de auteur uit. Arjan Klaver

Hooglandse schrijver tekent evolutie van de roeiboot op

18 oktober 2018 om 07:16 lokaal

HOOGLAND Het boek 'Van boom tot boot, de evolutie van de roeiboot', vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de roeiboot vanaf de steentijd tot vandaag, een reis door de tijd van tienduizend jaar. Het begint met de uitgeholde boomstam. Via de Romeinen, de Vikingen, de walvisjagers en de Engelse vernieuwers eindigt het boek met de snelle wedstrijd-roeiboot van hypermodern en vederlicht materiaal.

Arjan Klaver

'Het oudste vervoermiddel in de geschiedenis van de mensheid is de boot, of liever gezegd de boom', opent dit prachtige en kleurrijke boekwerk dat in een apart formaat wordt aangeboden. Peddelend en punterend beweegt de mens zich al tienduizend jaar in houten vaartuigen voort. Om te ontdekken, handel te drijven of oorlogen te voeren. En om zich met anderen te meten: wie kan zich met spierkracht het snelst over water verplaatsen.

ONTWIKKELING „Dit was de directe aanleiding voor dit boek", zegt Termorshuizen. De Hooglandse schrijver die tevens voorzitter is van roeivereniging Hemus, heeft in het recente verleden meer interessante pennenvruchten afgeleverd, als De Rotte', De IJssel en 'De Eem'. Nu ligt van zijn hand 'Van boom tot boot, de evolutie van de roeiboot' in de winkel. Een boek dat hij schreef samen met journalist Paul van Heugten. Beide schrijvers kennen elkaar van het enige roeitijdschrift in Nederland, Roei! In dit nieuwe boek gaat het over de complete ontwikkeling van de roeiboot. Wie eenmaal bladert door het 266 dikke boek, zal ongetwijfeld concluderen waarom dit naslagwerk niet de Darwinistisch titel 'On the origin of rowing boats' heeft gekregen. Het is een bochtige en verrassende zoektocht die de lezer meeneemt langs botenbouwers, botenbezitters, musea, vindplaatsen. „Het boek begint bij de oudste boot ter wereld".

SPITWERK De Hooglander moet behoorlijk veel spitwerk hebben verricht om de lezer een compleet beeld te geven van de 10.000 jaar oude geschiedenis van de roeiboot. „Die oudste boot ligt nota bene in Assen. Stap voor stap gaan we naar de huidige tijd toe. We gaan bovendien op zoek naar de opvolger van die boot, naar het oudste nog bestaande exemplaar, naar de specifieke kenmerken en het waarom van de vorm en het materiaalgebruik. Oude botenbouwers sporen we op en conservatoren van musea interviewen we. We gaan op zoek naar personen die de traditie van die vroegere boten voortzetten, naar replica's. In een avontuur vol foto's en interviews gaan we uiteindelijk naar de modernste boten. Dat doen we via de oudste gig-sloep ter wereld, in Cornwall, via Mark Edwards, de bouwer van traditionele Thames-boten in Londen, via de Shetland eilanden die een belangrijke schakel zijn in de ontwikkeling van de roeiboot, we beschrijven en tonen het hoe en waarom."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie