Maikel Manasse (links) en clubman Berry Peeters gaan met veel energie het seizoen tegemoet: ,,Ik ben hier nieuw, iedereen begint bij mij op nul en ik heb geen vooroordeel.
Maikel Manasse (links) en clubman Berry Peeters gaan met veel energie het seizoen tegemoet: ,,Ik ben hier nieuw, iedereen begint bij mij op nul en ik heb geen vooroordeel." Rinus van Denderen

Manasse: 'De Posthoorn moet laten zien wie het écht is'

26 september 2018 om 07:11 Sport/sport

AMERSFOORT De Posthoorn is één van de kleinste voetbalverenigingen, maar dat maakt het voor Maikel Manasse juist zo leuk om er actief te zijn. Het 'ons kent ons', de plannen en de ambitie deden de oefenmeester besluiten er aan de slag te gaan.

Jeroen van der Veer

Het is zaterdagmiddag als de 50-jarige Maikel Manasse rondloopt bij zijn nieuwe vereniging. Even wat handjes aan bekenden gegeven, de materialen worden alvast klaargezet voor de warming-up van later die middag en een blik op het hoofdveld ontbreekt ook niet. Daar voetbalt een vriendenelftal, met daarin enkele goede spelers.

,,Daar lopen wat rasvoetballers, zeg. Die zouden bij mij niet misstaan", spreekt de hoofdtrainer hardop uit, terwijl er koers wordt gezet naar de kantine. Daar is het op dat moment rustig. De klok geeft 12.00 uur aan, dus gek is dat niet. Als de kantinejuffrouw de bestuurskamer op slot draait, wordt de stilte verstoord. 'Laat maar open schat. Ik ga daar over het clubje babbelen met deze man.'
De trainer wil net gaan zitten, als er op de deur geklopt wordt. Het is Berry Peeters, die aankomend seizoen Manasse ondersteunt bij de A-selectie. De twee lijken op elkaar; kaal en hetzelfde postuur. Een stevige handdruk volgt, waarna de 33-jarige Peeters gebakjes tevoorschijn tovert. ,,Stukje gastvrijheid. Hoort bij deze club."

LIEFHEBBER Het is veelzeggend voor De Posthoorn. De vereniging staat bekend als volksclub en daar is ze trots op. Gezelligheid staat centraal en iedereen moet zich welkom voelen. Dat trok Manasse over de streep, toen hij via een collega hoorde dat de vierdeklasser een trainer zocht. ,,Ik heb vorig seizoen ontslag genomen bij SC 't Gooi. Daar moest ik van alles zelf doen. Dat was niets. Ik was nog net geen grensrechter. Natuurlijk heb je veel over voor je vereniging, maar dat ging mij te ver. Doordat ik daar stopte, had ik tijd lekker wedstrijdjes te bezoeken. Ben overal geweest, joh. Zelf bij Horst. Ja echt, geen grap. Ik ben nou eenmaal liefhebber."

VOLWASSEN VOETBALLEN De 50-jarige zit overduidelijk op de praatstoel en terwijl Peeters zijn gebakje opeet, praat Manasse door. ,,Een collegaatje vroeg of De Posthoorn niets voor mij was. Ach, praten kan altijd, dacht ik en belde de club. Het gesprek heeft mij overtuigd en ze hadden een uitstekend plan. Daar geloof ik in."
Met Peeters had De Posthoorn al een echte clubman in huis gehaald en Manasse moest zorgen dat er een frisse wind ging waaien. Een man met jarenlange ervaring, die boven de groep staat. Een selectie met vrijwel alleen maar tieners. ,,Van de oude generatie is eigenlijk alleen Jeffrey Kaspers overgebleven", aldus Peeters, die het gebakje vakkundig naar binnen heeft gewerkt. ,,Lekker joh", zegt de hoofdtrainer, die eindelijk tijd heeft om ook een hap te nemen. Peeters vervolgt: ,,De rest van de selectie is vrij jong. Een talentvolle groep, die moet leren om volwassen te voetballen. Onder Maikel gaat dat wel lukken."

Inmiddels is de fotograaf gearriveerd en als de twee de bestuurskamer uitlopen, worden ze enthousiast begroet door enkele bekenden. Het is duidelijk dat Manasse al helemaal in de De Posthoorn-familie is opgenomen, maar een praatje maken kan nu even niet. Het tweetal moet in de kleedkamer op de gevoelige plaat worden vastgelegd. 'Zit mijn scheiding eigenlijk wel goed', grapt de trainer.

De selectie van De Posthoorn druppelt op dat moment langzaam binnen voor de eerste wedstrijd van het seizoen, terwijl Peters en Manasse opnieuw de bestuurskamer in gaan. De 'naam' van zijn nieuwe club komt ter sprake en de 50-jarige zucht diep. ,,Ik weet dat De Posthoorn bij sommigen een verkeerde naam heeft. In het verleden is er hier wel eens wat gebeurd. Maar hé, dat is toch overal? Ik wil eigenlijk niet eens meer terugblikken. Ik ben hier nieuw, iedereen begint bij mij op nul en ik heb geen vooroordeel."

DISCIPLINE Discipline is dan ook zeer belangrijk. De Posthoorn wil enkel en alleen nog positief in het nieuws komen en Manasse zit er bovenop. Hij is volgens eigen zeggen voetbalgek en dat blijkt ook wel als hij zijn telefoon laat zien. ,,Je moet het maar niet lezen, maar kijk alleen even naar de lengte van die app-berichtjes. Knettergek dat ik dit doe, maar ik wil gewoon knallen met dit clubje. Alle spelers hebben zo'n individueel bericht gekregen. Daar staat in wat ik verwacht, wat bij die speler kan verbeteren en een algemeen praatje. Alles valt en staat met discipline. We moeten als Posthoorn aan de buitenwereld laten zien wie we écht zijn en die kans krijgen zij. Dat moet iedereen beseffen en aangrijpen."

UITHUILEN Na het interview begint de wedstrijdvoorbereiding. VIOD thuis staat op het programma. Het resultaat is er dan nog niet, maar de positieve energie is voelbaar bij De Posthoorn. Na de wedstrijd stuurt Manasse een berichtje: ,,Zet maar niet in het verhaal dat ik zei dat we niet tegen een zeperd aanlopen, 1-6. Uithuilen en opnieuw beginnen."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie