Minder stress door basisinkomen

19 september 2018 om 15:46 lokaal Deel je nieuws

Amersfoorter loopt tegen een muur van onbegrip en wantrouwen op.

Waar leef je van?
Van een uitkering. Ik werd ziek op m ‘n 21ste en lag een aantal jaren op bed. Kon slecht lopen en geen beeld en geluid verdragen. Vanaf die tijd kreeg ik een Wajong uitkering en daarna een andere uitkering.Ik ben nu al 22 jaar ziek en heb goede periodes en slechte periodes.

Kun je hiermee uitkomen?
Ja. Ik kan me aanpassen aan wat ik heb. Dat is niet veel, maar ik geniet van wat ik kan. Ik heb dit, mijn ziekte en alles wat daarmee samenhangt,  niet zelf gekozen en moest dit accepteren.

Wat mis je?
Ik wilde me niet gehandicapt voelen en onder de mensen zijn. Meedoen met de maatschappij. Wat ik mis is dat ik me niet kan ontwikkelen.

Wat zou je willen?
Ik zou graag een betaalde parttime baan hebben. Een parttime baan zou me vrijheid geven. Ik zou dan af zijn van al die onzinnige gesprekken met ambtenaren van de Sociale Dienst. Vooral de onzekerheid die de wispelturigheid van de Gemeente met zich meebrengt. In de jaren dat ik daar op controle moet gaan zijn er nu mensen die mij helemaal niet kennen. Vroeger zag ik een vaste contactpersoon, die zeer prettig in omgang was eens per 2 weken. We bespraken letterlijke alles, zowel leuke dingen als vervelende moetjes. Nu zie ik iemand die ik niet ken ongeveer één keer in de 2 jaar tijdens steekproeven. Ze controleren dan  of je mogelijk  iets fout  hebt gedaan met betrekking tot je uitkering en de daarbij behorende plichten. Je wordt in alles veroordeeld, gegrond en ongegrond. De toon is regelmatig alsof je kind bent, zelfs als je in de zestig bent en door pure pech werkloos werd na tientallen jaren trouwe dienst. Dat heb ik meegemaakt. Ook dat ik soms op een simpele vraag weken moet wachten zorgt voor onzekerheid.

Wat zou een basisinkomen voor je betekenen?
Minder stress. Ik zou doorgaan met wat ik nu doe…als vrijwilliger mensen helpen.

Wilt U meer weten over het Basisinkomen of uw ervaring delen: kom dan zaterdag a.s. vnaf 14.00 uur naar onze 'huiskamer"op de hoekvan de Varkensmarkt/Utrechtseweg.

#basisinkomenamersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie