Afbeelding
Ewerdt Heideman

Herdenking fusillade Kamp Amersfoort

9 maart 2020 om 17:07 Album

AMERSFOORT De herdenking van de fusillade van 49 verzetsmannen is zondag druk bezocht. Zo'n driehonderd nabestaanden kwamen naar Kamp Amersfoort voor de herdenking. Het was de eerste keer dat op deze plek de fusillade herdacht werd. Cameraman Ewerdt Heideman maakt er deze reportage voor De Stad Amersfoort.

Het was zondag 8 maart 2020 precies 75 jaar geleden dat, vlak voor de bevrijding, door de nazi's 49 verzetsmannen 's ochtends vroeg werden gefusilleerd aan het einde van de Schietbaan bij Kamp Amersfoort. Ook elders in het land werden verzetsmannen vermoord als wraak voor de onbedoelde aanslag op SS-chef Rauter in ons land in de nacht van 6 op 7 maart. In totaal vielen er 263 slachtoffers; daarmee was het de grootste massaexecutie in ons land in de Tweede Wereldoorlog.

De 49 waren geïnterneerd in Kamp Amersfoort en waren, op een enkeling na, eerst gevangen gezet in het Oranjehotel in Scheveningen. Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Nationaal Monument Oranjehotel herdachten voor de éérste maal specifiek de 49 slachtoffers op die datum op die plek. Begonnen is met het traceren van de nabestaanden.

Video en foto's door Ewerdt Heideman in samenwerking met Smulders Audiovisueel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie