SolutionS directeur Michael de Munnik
SolutionS directeur Michael de Munnik Paul Rous Photography

SolutionS viert 20 jarig bestaan met symposium in Amersfoort

27 november 2023 om 15:15 Zorg

AMERSFOORT Stichting SolutionS-Center houdt op 1 december ter ere van hun twintig jarig bestaan een symposium in het stadsklooster Mariënhof in Amersfoort.

De verslavingszorginstelling, die al twee decennia lang verslavingszorg op basis van het Minnesota Model aanbiedt, zet zich in voor de behandeling van verslavingen aan alcohol, drugs, medicijnen en gokken. Zo wordt er tijdens het symposium stil gestaan bij de voortdurende uitdagingen van verslaving als maatschappelijk probleem.

GASTSPREKERS

Het programma van het symposium bestaat uit vier gastsprekers. Emeritus hoogleraar Wim van den Brink, de pionier in verslavingszorg en tevens de eerste hoogleraar op dit gebied, trapt af. Waar hij een decennium geleden behoorlijk kritisch was op de behandelaanpak van SolutionS, is dat de laatste jaren wat gaan schuiven. Hij gaat daarnaast in op de voor- en nadelen van het gebruik van psychedelica in behandelingen.

Daarna deelt Roland Eising, Senior Manager Zorginkoop, de visie van Zilveren Kruis op ongecontracteerde zorg en zorg in het buitenland. Vervolgens is dr. Ruth van Holst, verbonden aan het Amsterdam UMC, aan het woord. Zij onderzoekt het veranderende brein als gevolg van gokverslaving. En tot slot deelt dr. Steve Delisi, werkzaam aan de Hazelden Betty Ford Graduate School en tevens Medisch Directeur bij YourPath, zijn praktijkervaringen bij het reduceren van de klinische opnameduur. Froukje Jansen leidt het symposium en de discussie.

EERSTE VERSLAVINGSZORGINSTELLING

SolutionS biedt al twintig jaar verslavingszorg op basis van het Minnesota Model aan ook wel bekend als de Twaalf Stappen en was daarmee de eerste verslavingszorginstelling in Nederland. In de eerste jaren tot 2008 behandelde SolutionS patiënten vooral in het buitenland. Vanaf 2008 exploiteert zij een ziekenhuis in de bossen van Voorthuizen met 72 bedden. Tien jaar geleden werd hier een apart ambulant aanbod aan toegevoegd.

Vanaf 2019 is daar ook een zwaardere variant bijgekomen, de intensieve deeltijdbehandeling. Gedurende de Coronacrisis is ook een online behandeling gestart, welke gecontinueerd blijft. Het Minnesota Model is een behandelaanpak gericht op abstinentie en leven in herstel. Haar wortels liggen in de Twaalf Stappen benadering zoals deze binnen de zogeheten AA en NA groepen wordt toegepast. De aanpak kenmerkt zich door een nadruk op groepstherapie en de inzet van ervaringsdeskundigen naast zorgprofessionals. Patiënten worden aangemoedigd na afloop van hun traject zich aan te sluiten bij een van de vele zelfstandige zelfhulpgroepen voor gokken, alcohol of drugs.

KENNIS DELEN

Jaarlijks worden er 2.500 patiënten geholpen vanuit negen locaties in Nederland en België. Extern onderzoek bevestigt het succes van SolutionS. Van de patiënten die het Minnesota programma volledig afmaken blijkt ruim 80% na drie jaar abstinent van het middel waarvoor ze in behandeling kwamen. Michael de Munnik, directeur bij SolutionS benadrukt: ,,Onze successen zijn het resultaat van een effectieve toepassing van het Minnesota Model, versterkt door de deskundigheid van onze gespecialiseerde medewerkers. We kijken uit naar ons jubileum waarbij we kennis delen. Verslaving is nog steeds een groot probleem in onze maatschappij en de betaalbaarheid staat onder druk. Het is belangrijk dat er goede zorg wordt georganiseerd en dat die zorg zich blijft ontwikkelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie