Anita Schimmel uit Amersfoort en de Leusdense Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda ontwikkelden de Bratelle.
Anita Schimmel uit Amersfoort en de Leusdense Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda ontwikkelden de Bratelle. Mariska Stehouwer

Bratelle zoekt mensen met lymfoedeemklachten na borstkanker voor onderzoek

5 september 2022 om 13:20 Zorg

AMERSFOORT De Bratelle is in 2021 ontwikkeld door drie vrouwen uit omgeving Amersfoort die zelf te maken hebben met chronisch lymfoedeem na borstkanker. De Bratelle is een beha geschikt voor vrouwen met lymfoedeem na borstkanker. Nu zijn ze opzoek naar vrouwen met deze klachten om de werking van de beha wetenschappelijk aan te tonen en ervoor te zorgen dat de Bratelle in de basisverzekering komt.  

Na een behandeling tegen borstkanker ontstaat lymfoedeem als gevolg van het operatief verwijderen van de lymfeklieren, door bestralingen, door de tumoren of uitzaaiingen. De lymfevaten raken beschadigd en er zijn klachten als zwellingen, pijn, verhardingen en een zwaar gevoel in en om de borst, oksel, rug en arm. In het eerste jaar na de behandeling kan het lymfesysteem zichzelf herstellen en spreekt men nog niet van chronisch lymfoedeem. Bij 24,8% van alle vrouwen die tegen borstkanker worden behandeld wordt de lymfoedeem chronisch.

ONDERZOEK In het Meander MC wordt een kortdurend onderzoek uitgevoerd, participanten komen een keer naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort voor de zogenaamde nulmeting. Tijdens dit bezoek krijgt men een pad met de werkzame stof, die in de eigen beha gedragen wordt. Maandelijks vul je thuis een korte digitale vragenlijst over jouw ervaringen met het materiaal, het onderzoek duurt drie maanden.

Meedoen aan dit onderzoek kan als je een borstkankerpatiënt bent, minimaal 18 jaar bent, meer dan een jaar last van lymfoedeem in de borst hebt en een borstsparende operatie bent ondergaan. Aanmelden kan via anneke.geitenbeek@bratelle.nl  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie