Een Mandibulair Repositie Apparaat (bitje) kan helpen bij apneu.
Een Mandibulair Repositie Apparaat (bitje) kan helpen bij apneu. Rinus van Denderen

Snurk je? De tandarts kan helpen

23 juni 2022 om 15:00 Zorg

AMERSFOORT Snurken kan heel vervelend zijn. Voor bedgenoten, andere huisgenoten, soms zelfs voor de buren, maar ook voor de snurker zelf. Het kan allerlei oorzaken hebben en dus ook allerlei oplossingen. Een van die oorzaken is Obstructief Slaap Apneu (OSA). Een mogelijke oplossing daarvoor? Een bezoekje aan een speciale tandarts. Georgine Vervoorn-Vis van Verwijspraktijk Amersfoort legt uit.


Wat is OSA?
,,OSA is een vorm van slaapapneu. Slaapapneu betekent zoveel als niet ademen tijdens de slaap. De oorzaak hiervan kan liggen in een obstructie. De keel valt steeds dicht doordat de spiertjes bij het strottenhoofd, de luchtpijp of de tong te slap zijn. Het komt ook voor dat de basis van de tong, het slappe gedeelte van het gehemelte, de huig of te grote amandelen de luchtpijp afsluiten als iemand ligt. Door die obstructie stokt de ademhaling. Gebeurt dit vijf keer of meer per uur, minstens tien seconden per keer, dan heeft iemand Obstructief Slaap Apneu.”

Bij wie komt OSA voor?
,,Bij ongeveer 10 procent van de mensen die snurken. Het komt ongeveer twee keer zoveel voor bij mannen als vrouwen en meestal in de leeftijdscategorie tussen 45 en 65 jaar. Ongeveer de helft van de mensen met OSA is te zwaar en we zien vaak mensen met diabetes type II en een verhoogde bloeddruk. Hierbij is het de vraag wat de oorzaak is van wat. Als iemand met een BMI van 25 of hoger met slaapapneu bij een specialist aanklopt, is het eerste advies vaak om af te vallen. Maar een verstoorde slaap kan er ook voor zorgen dat het afvallen werkelijk onmogelijk blijkt tot de OSA behandeld wordt.”

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?
,,Er zijn meerdere veelgehoorde klachten. ’s Nachts zijn dat vooral veel naar de wc gaan en pijn op de borst. Overdag hebben mensen door slaapapneu vaak last van hoofdpijn, concentratiestoornissen, in slaap vallen en overmatige vermoeidheid. Door dat laatste kunnen ze ook sneller een ongeluk krijgen in het verkeer of problemen op het werk. Ook kunnen ze karakterveranderingen of seksuele problemen krijgen. Soms leidt OSA ook tot een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.”

Die klachten kunnen ook andere oorzaken hebben toch? Hoe kom je erachter of ze door OSA komen?
,,Door naar de huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar een slaapcentrum, daarvan zijn er veel, door het land verspreid. Als je zelf zoekt op internet, kun je er gauw een vinden die snel tijd heeft. Het onderzoek kan gewoon thuis plaatsvinden tegenwoordig. Vroeger moest je een nacht in het ziekenhuis doorbrengen in een speciale kamer wat ook de slaap kan beïnvloeden.”

En wat als het OSA blijkt te zijn?
,,Dan zijn er verschillende behandelmethodes. Leefstijlprogramma’s en serieus proberen af te vallen kan apneu, en het snurken, al doen afnemen. Als de klachten vooral voorkomen als iemand op de rug ligt te slapen, kan het helpen om een balletje van piepschuim in de pyjama te naaien.”

De tandarts kan ook iets doen toch?
,,Jazeker! Bij lichte of matige slaapapneu door een obstructie in de keel, dus niet ter hoogte van de neus, worden mensen vaak doorverwezen naar een speciale tandarts. Die kan een bitje maken dat de onderkaak ’s nachts in een iets voorwaartse positie houdt. Daardoor blijft de luchtpijp beter geopend en kan het snurken en de ademstops enorm afnemen. Zo’n bitje heet een Mandibulair Repositie Apparaat, oftewel MRA. Het is soms zo wonderlijk om te zien hoe mensen veranderen, blijer en zelfverzekerder worden doordat ze dankzij een MRA beter slapen. Soms betekent het bitje zelfs dat ze eindelijk weer naast hun partner kunnen slapen.”

Kan iedereen een bitje krijgen?
,,Nee, de tanden en kiezen moeten het wel aankunnen. Daarom kijkt de tandarts eerst goed naar het gebit. Als er nog plannen zijn voor een grote behandeling, zoals een brug, dan moet die eerst plaatsvinden. Anders past het bitje mogelijk niet meer.”

En als iemand ernstige apneu heeft?
,,Dan wordt sneller overgestapt op een apparaat dat continu een positieve druk in de luchtwegen creëert. Dat houdt de luchtwegen ‘s nachts open. Aan het apparaat zit een masker dat over de neus en mond gaat. In sommige gevallen is een MRA dan toch ook de eerste optie. Zo’n bitje is ook makkelijker mee te nemen als je een keer een nacht niet thuis slaapt. Hoe dan ook geldt: als je eenmaal merkt dat je beter gaat slapen, koester je de behandelmethode waarvoor is gekozen.”

Aangeboden door Verwijspraktijk Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie