Tandarts-implantoloog René Overmars werkt voor zijn behandelingen met innovatieve technieken.
Tandarts-implantoloog René Overmars werkt voor zijn behandelingen met innovatieve technieken. ...

Innovatief klikgebit is maatwerk: ´Geen enkele mond is hetzelfde´

Zorg

AMERSFOORT Waarschijnlijk ken je die reclame wel over kleefpasta voor het kunstgebit, waardoor je met een gerust hart een appel kunt eten. Maar kies je voor een klikgebit, zo vertelt tandarts-implantoloog René Overmars, dan hoef je nooit meer na te denken over kleefpasta’s. Of over wat je eet. 

Een klikgebit wordt geplaatst via een implantaat. Je kunt dat zien als een kunstwortel waar protheses op vastgezet worden. En dat zit stevig, want een implantaat (titanium schroef) groeit vast in je bot. Het kan gaan om kronen, bruggen of een volledig klikgebit. Implantologie is met haar vijftig jaar een jonge specialisatie en volop in ontwikkeling. 

René: ,,De ontwikkelingen zijn enorm hard gegaan. Sinds vijftien tot twintig jaar is daarom redelijk voorspelbaar wat de effecten en impact zijn. Dat maakt het een duidelijke behandeling voor de patiënt.”

VERGOEDING VANUIT BASISVERZEKERING Bij afgebroken tanden, missende kiezen of het aanmeten van een klikgebit, verwijzen collega tandartsen regelmatig naar Tandartspraktijk Bergkwartier, want zij zijn hierin gespecialiseerd. En daar is veel vraag naar, want een missende tand of loszittend gebit is behoorlijk vervelend. Veel behandelingen - waaronder een klikgebit voor de onderkaak - worden vergoed vanuit de basisverzekering. 

Wordt een bepaalde behandeling niet vergoed, dan stellen mensen een behandeling soms uit zo weet de implantoloog. Bij het kiezen voor een behandeling moeten de financiële mogelijkheden van een patiënt daarom altijd meegenomen worden. De implantoloog zoekt in zo’n geval naar het best passende alternatief. Want hoewel hij implantoloog is, wil dat niet zeggen dat René daar altijd voor zal kiezen. De kosten zijn behoorlijk, dus daar moet je niet te licht mee omgaan. Is het bijvoorbeeld wel nodig om op alle plekken een kies te hebben? Het belangrijkste is dat het gebit intact blijft en tanden niet verschuiven of verzakken. Dit bekijkt hij per patiënt. 

BIJZONDERE BEHANDELINGEN De implantoloog begint altijd met een intake. Hij kijkt in de mond, bevraagt de medische geschiedenis, of je niet teveel rookt, hoe je mondhygiëne is en maakt een röntgenfoto. Zijn al deze zaken positief? Dan kan er al vrij snel een implantaat geplaatst worden. En drie maanden later het nieuwe gebit. De meest bijzondere behandeling vond René die van een patiënt met een hele smalle kaak. Hij maakte deze breder en plaatste er een brug op met prachtig resultaat. Hij gebruikte hierbij technieken die hij leerde in Italië, Frankrijk, Portugal en Oostenrijk. Landen waar ze meer openstaan voor innovatieve technieken. 

De implantoloog bezoekt dan ook regelmatig congressen waar hij nieuwe technieken leert. Dat vergroot je behandelmogelijkheid voor een patiënt. René: ,,Geen enkele mond is hetzelfde, iedereen is verschillend. En dat vraagt om maatwerk. Je leert in de basis te werken vanuit een ideale situatie. Is een situatie anders - en dat is vaak zo – dan doe je een beroep op je ervaring, bijscholing en uitwisseling met (internationale) collega’s.” 

PATIËNT VAN 92 JAAR OUD De oudste patiënt die de implantoloog een klikgebit heeft aangemeten was 92 jaar oud. René: ,,Zij kwam heel vitaal binnen voor een klikgebit. Want haar zoon had gezegd: ‘goh is het geen idee om dat gebit eens vast te laten zetten?’ Deze vrouw was 92 en had al vijftig jaar een kunstgebit. Ik zette de implantaten erin, daarna het klikgebit en die vrouw was dolblij. Als de omstandigheden goed zijn, dan maakt je leeftijd dus helemaal niets uit.”

Aangeboden door Tandartspraktijk Bergkwartier

advertentie