Afbeelding
pixabay

Live: extra maatregelen tegen coronavirus

12 maart 2020 om 15:43 Zorg Coronavirus

AMERSFOORT De coronamaatregelen zijn uitgebreid over het hele land. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de overheid en het RIVM. Iedereen in het hele land moet thuis blijven bij klachten, evenementen met meer dan honderd personen mogen niet doorgaan en werknemers wordt gevraagd thuis te werken. De maatregelen gaan in per direct en duren zeker tot en met 31 maart.

Voor mensen met klachten geldt: blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel pas met een huisarts als de klachten toenemen. Evenementen en activiteiten met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dat geldt ook voor sportclubs en sportwedstrijden, theaters en musea bijvoorbeeld. Hogescholen wordt gevraagd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden. Er is vooralsnog geen reden om basisscholen, middelbare scholen en mbo's te sluiten. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, en bijeenkomsten op het werk met 100 personen of meer kunnen niet doorgaan.

Gevraagd wordt om bezoek aan ouderen en mensen met minder weerstand te beperken of liever te vermijden. Voor zorgpersoneel is het extra hard werken, blijf pas thuis bij klachten en koorts en stem dat af met je werkgever. En zorgpersoneel wordt gevraagd niet naar het buitenland te reizen.

21.45 uur: Dit liveblog is voor vandaag gesloten.

21.26 uur: De komende weken gaat DoorBrekers verder als 'online kerk' met online diensten op zondag om 09.00, 10.30 en 12.30 uur. Dit besluit is genomen in navolging van het besluit van de overheid dat samenkomsten van meer dan 100 personen worden afgelast. ,,De kerk is niet een gebouw, maar wij als gelovigen zijn de kerk. De kerk gaat dus gewoon in de huizen verder", aldus voorganger Peter Paauwe. ,,We bidden en zijn dankbaar voor een overheid die de gezondheid en veiligheid van haar burgers voorop stelt."

20.57 uur: Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

20.46  uur: Kunsthal KAdE is gesloten tot en met 31 maart. ,,Kunsthal KAdE neemt de dreiging van verspreiding van het coronavirus serieus en werkt mee om openbaar groepscontact zoveel mogelijk te vermijden. We volgen de richtlijnen van de Nederlandse overheid."

20.42 uur: De open avond van ROC Midden Nederland, die gepland stond voor 24 maart, is uit voorzorg afgelast.

20.38 uur: De gemeente Amersfoort heeft het gemeentelijk continuïteitsplan in werking gesteld om de essentiële dienstverlening aan inwoners van Amersfoort doorgang te laten vinden. Dat betekent dat de balies open zijn. Wel kan het zo zijn dat het iets langer duurt voordat u iemand aan de balie of telefoon krijgt, omdat medewerkers in kleinere teams werken die niet gelijktijdig op het stadhuis aanwezig zijn. Dat meldt de gemeente donderdagavond. Medewerkers van de gemeentelijke organisatie zullen conform de nieuwe maatregelen daar waar mogelijk thuiswerken. Later vanavond vindt een vervolgoverleg plaats met de burgemeesters in de provincie. Over de consequenties voor vergaderingen en bijeenkomsten van de gemeenteraad wordt morgen meer duidelijk.

20.21 uur: De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zorgen ervoor dat veel ouderen vereenzamen. Dat stelt de ouderenbond ANBO. ,,Zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen", aldus Liane den Haan, directeur van de bond.

20.05 uur: Burgemeester Lucas Bolsius reageert op de nieuwe maatregelen: ,,De maatregelen hebben ook zijn effecten op de Amersfoortse samenleving en het roept de nodige vragen op. Op die vragen proberen we zo snel mogelijk antwoorden te geven. Ik heb daarover ook nauw overleg met mijn collega's van andere gemeenten omdat we graag één lijn trekken zodat het voor iedereen helder blijft. Ik blijf het belangrijk vinden dat we ons aan de maatregelen houden die nationaal zijn afgekondigd."

19.40 uur: De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

19.09 uur: Naar aanleiding van deze nieuwe maatregelen is zojuist besloten het schoolvoetbaltoernooi op 13, 20, 27 maart en 5 april bij ASC Nieuwland, VV Hoogland en vv VOP te annuleren. Neem bij vragen contact op via info@schoolsportamersfoort.nl

19.02 uur: In verband met de ontwikkelingen rond het Corona-virus heeft het bestuur van vv Hoogland besloten het complex tot nader order te sluiten. Dit betekent dat zowel trainingen als wedstrijden tot nader order worden afgelast. 

18.50 In verschillende gemeenten gaan gemeentelijke informatiebijeenkomsten niet door vanwege de nieuwe maatregelen rondom corona. In Amersfoort gaat een informatiebijeenkomst in de Observant over de toekomst van het nieuwe stadhuis wél door. Er zijn wat afmeldingen, maar de gemeente verwacht een man of 40.

18:37 Superfun houdt zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM en volgt naar eigen zeggen het nieuws op de voet. ,,Uit voorzorg maken wij elk uur alle oppervlakken die vaak aangeraakt worden schoon met alcohol. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn dan houden wij u via de website/facebook op de hoogte."

18:34 De horecagelegenheden op De Hof blijven dit weekend vooralsnog geopend. Dat laat Maicel van den Heuvel weten, die Lapart als eigen onderneming heeft en in nauw contact staat met de andere horecagelegenheden op het plein. ,,Je moet vooral je verstand gebruiken en zelf de keuze maken of je naar de kroeg gaat of niet. Natuurlijk letten wij op dat er niet meer dan honderd man tegelijk in de zaak staat en daarnaast volgen wij de richtlijnen van het RIVM."

18:18 VVZA sluit ook zijn hekken tot en met 31 maart. Dat heeft de Amersfoortse voetbalclub vanmiddag uur bekend gemaakt. Ook andere activiteiten, zoals een gepland feest, zijn afgelast.

18:13 De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheater adviseert haar leden om niet meer dan honderd toeschouwers toe te laten per bioscoopzaal en ook rekening te houden met de foyer, het horecadeel en eventueel andere ruimten. Pathé Nederland heeft inmiddels aangegeven zich aan deze richtlijn te houden.

18:01 Taxibedrijf Boute wil ouderen tegemoet komen en vervoert hen met flinke korting, zodat ze stations en bushaltes kunnen vermijden.

17:45 Flint heeft al haar voorstellingen geannuleerd tot en met 31 maart. Ook de concerten in de Sint Aegtenkapel worden afgelast. Bezoekers die kaarten hebben voor voorstellingen in deze periode, worden per email geïnformeerd. Op een later moment volgt informatie over een vervangende speeldatum. Het streven is om alle uitvoeringen op een later moment in te halen.

17:44 Medewerkers van de bioscoopketen Pathé zijn in overleg met de bioscoopbranche over de gevolgen voor hen en bezoekers. ,,Iedereen die online tickets heeft gekocht, zal per mail op de hoogte worden gesteld met meer informatie, zodra we dit hebben. Ook zullen we bezoekers via de Pathé website informeren en via social media wanneer wij meer informatie hebben."

17:35 De Amersfoortse GroenLinks-afdeling heeft haar ledenvergadering uitgesteld. ,,Ieders gezondheid staat immers voorop."

17:29 Het Mondriaanhuis gaat ook dicht: 'In verband met de nationale maatregelen rondom het Coronavirus kan de opening van de tentoonstelling Spakenburgse Diva's in het Mondriaanhuis op zaterdag 14 maart helaas niet doorgaan. Het Mondriaanhuis blijft tevens gesloten vanaf vrijdag 13 maart t/m dinsdag 31 maart.'

16:45 Na de persconferentie van het kabinet over het corona-virus heeft de directie van de Bibliotheek Eemland besloten om alle georganiseerde en te organiseren activiteiten (klein en groot) binnen de vestigingen in ieder geval tot 1 april geen doorgang te laten vinden, ingaande per direct. Of de activiteiten na 1 april doorgaan is nog niet duidelijk. Hier volgt later bericht over. Vooralsnog blijven de bibliotheekvestigingen en de kantoren open.

Ook de City Trail, die gepland stond op zondag 22 maart, is van de kalender gehaald. De organisatie gaat met de gemeente op zoek naar een nieuwe datum in het najaar, meldt zij. ,,Wij komen zo spoedig mogelijk met de nieuwe datum in het najaar en doen ons uiterste best om iedereen de komende periode zo goed mogelijk verder te informeren."

16:38 De Nederlandse sportwereld ligt de komende weken stil. Sportkoepel NOC-NSF adviseert donderdag haar leden alle evenementen, zowel in de profwereld als de amateurwereld, niet door te laten gaan. 'Naast de sportwedstrijden zelf is het beter ook alle andere clubbijeenkomsten in de sportwereld uit te stellen', aldus NOC-NSF. vv Hooglanderveen heeft direct alle trainingen, wedstrijden en andere clubactiviteiten tot 1 april geannuleerd

16:25 SRO meldt op Twitter dat het schoolvoetbaltoernooi dat morgen zou worden gehouden, nu ook is afgelast.

16:21 De protestantse kerk adviseert gemeenten ook om alle bijeenkomsten met meer dan 100 aanwezigen af te gelasten en organiseert zondag een korte meditatie ter vervanging van de dienst op NPO2.

15:50 Alle voetbalwedstrijden zijn deze maand afgelast vanwege het coronavirus. De duels in de eredivisie, de eerste divisie en de interlandwedstrijden van het Nederlands elftal zijn tot 1 april geschrapt. Ook alle amateurwedstrijden gaan niet door.

Vandaag werd tevens bekend dat er in Amersfoort en de rest van Nederland geen NL Doet gaat plaatsvinden komend weekeinde. Het evenement, dat wordt georganiseerd door het Oranje Fonds, wordt uitgesteld omdat het volgens de organisatie niet verantwoord is om de activiteiten door te laten gaan. Ook de bibliotheek moest al maatregelen nemen.

15:35 Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad.

15:33 Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Het RIVM rekent erop dat mensen die ziek zijn gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven, zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het instituut. ,,We gaan er dus ook van uit dat op scholen geen kinderen meer komen met klachten."

15:31 Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Bezoeken aan kwetsbare personen zoals ouderen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Deze maatregelen gelden tot 31 maart. Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er 'nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden', aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland 'niet exact meer grip heeft' op wat zich afspeelt.

 

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: stad.amersfoort@bdu.nl.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie