Judith Hartman, in het midden, gaat voor de vierde keer naar Afrika.
Judith Hartman, in het midden, gaat voor de vierde keer naar Afrika. Privé-bezit Judith Hartman

Judith Hartman en Joyce Ilmer gaan opereren in Ghana

22 november 2019 om 09:37 Zorg

AMERSFOORT Judith Hartman en Joyce Ilmer zijn vrijwel dagelijks in de operatiekamers van het Meander Medisch Centrum te vinden maar volgende week niet, dan gaat dit duo naar Ghana om operaties uit voeren. Tijdens hun orthopedische missie zullen ze lichamelijk gehandicapte kinderen letterlijk op de been helpen. Zo'n dertig kinderen zullen geholpen worden aan hun klompvoetjes, hun X- of O-benen.

Jeroen van der Veer

,,Deze kinderen hebben in Ghana helaas amper hoop op een goede toekomst", aldus Ilmer, die OK-assistent is. ,,Ze zullen altijd een achterstand hebben in de maatschappij, zullen minder snel trouwen en bijvoorbeeld moeilijker aan werk komen. Mede daarom hopen wij zoveel mogelijk kinderen van hun handicap af te helpen."

REGEN IN DE OK Het tweetal gaat met een groep van acht personen naar Ghana waar ze zes kinderen per dag hopen te opereren. ,,In Nederland zijn de operatiekamers super clean", aldus orthopedisch chirurg Judith Hartman, die voor de vierde keer naar Afrika gaat. ,,Dat is daar wel anders. Daar waait de airco als het ware door de operatiekamer. Ik heb meegemaakt dat er regen door het dak naar binnen druppelde. Als dat hier gebeurt, wordt de OK per direct gesloten. Daar verschuiven ze de tafel gewoon en gaan ze verder met de ingreep." Het zijn omstandigheden waar Ilmer en Hartman mee moeten dealen. ,,Je mindset moet anders zijn", aldus eerstgenoemde. ,,Wij nemen wel spullen van hier mee, zoals handschoenen. Daarnaast hebben we ook instrumenten gekocht van donaties, die het werk daar een stuk makkelijker maken. Maar verder hebben ze daar spullen."

Soms regent het in de operatiekamerDANKBAAR Alleen niet alles is even goed, weet Hartman uit ervaring. ,,Om een been bloedleeg te houden tijdens een operatie, gebruiken ze bij wijze van spreken een oude fietsband. Ze weten daar niet beter en voor ons wordt het een besefmomentje. Wij hebben dat in Nederland écht goed voor elkaar, alleen beseffen wij ons dit niet altijd."

De kinderen die behandeld worden zijn zorgvuldig uitgekozen. Hoe gek het ook klinkt; hierdoor kan het team, samen met de Ghanese collega's, achter elkaar doorgaan. ,,We komen daar om zoveel mogelijk kinderen te helpen", zegt Ilmer realistisch. ,,Je kunt hen daarmee een betere toekomst geven en dat is ook de reden dat ik voor het eerst meega. Toen Judith mensen zocht, heb ik direct gezegd dat ik dit mooi zou vinden. Het lijkt mij heel dankbaar werk en hoop na afloop veel blije gezichten te zien."
GEEN INFECTIEGEVAAR Van 22 tot en met 30 november worden de medische ingrepen in Ghana uitgevoerd. Hierbij neemt het tweetal zelf uren op om vrij te kunnen zijn van hun werk in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. „Bij deze ingrepen brengen wij geen materiaal als schroeven en platen in bij de kinderen en daardoor is infectiegevaar minimaal. We zetten een bot recht, hechten de wond daarna dicht en doen er gips omheen."

Het avontuur van het duo is te volgen op Instagram via het account: 'kindopdebeen'.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie