Compagnons Jeroen de Greeff (links) en Wouter te Loo runnen restaurant Alberts sinds 2014.
Compagnons Jeroen de Greeff (links) en Wouter te Loo runnen restaurant Alberts sinds 2014. Eigen foto
Kei Lekker

‘Alberts is een restaurant met een eigen karakter’

22 februari 2023 om 14:30 Zakelijk

AMERSFOORT Aan de Hof 5, een karakteristiek hoekpand aan het horeca-/marktplein van Amersfoort, bevindt zich restaurant Alberts. Het voormalige woonhuis van de familie Alberts is door Stadsherstel herontwikkeld tot restaurant, dat sinds 2014 gerund wordt door compagnons Jeroen de Greeff en Wouter te Loo. „Je kunt hier echt goed eten.”

Het 450 jaar oude pand werd 50 jaar lang bewoond door de bekende Jan Alberts, zijn vrouw Bettie en drie kinderen. Alberts was na zijn tijd in het verzet schoolhoofd van de Finse School aan de Dollardstraat in het Soesterkwartier, stond aan de wieg van Archief Eemland, was antiquair en trad op met accordeon in de kroegen. „Toen ik 24 jaar geleden al op de Hof werkte, was het grappig dat er nog een familie woonde aan het horecaplein”, vertelt De Greeff. „Ze hadden een eigen tafel op het terras van de buren en Jan Alberts stond bekend als de man met de baard en de zonnebril.” Die beeltenis is nu het logo van Alberts.

ZONNIG TERRAS Twee jaar nadat Jan en Bettie het pand in 2009 verlieten, werden De Greeff (46) uit Amersfoort en Te Loo (42) uit Leusden benaderd door Drankenhandel Scheerder om er een restaurant te beginnen. In 2014 opende Alberts de deuren. „Een hoekpand op het zuiden en een heerlijk terras voor de deur, met in principe altijd zon, op een populaire A1-locatie”, omschrijft De Greeff. ,,Er is plek voor ruim 60 couverts en in de markante gewelvenkelder is een aparte ruimte voor private dining. We hebben verschillende ruimtes om groepen vanaf acht personen te kunnen ontvangen. Ideaal voor bedrijven om te komen dineren of te lunchen.”

In de markante gewelvenkelder is een aparte ruimte voor private dining

Het restaurant is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner. „We zijn een hoogwaardig restaurant; er wordt supergoed gekookt. Onder leiding van chef-kok Siegfried van der Zalm maakt ons keukenteam verfijnde gerechten, waarbij de mensen in deze arbeidsmarkt in hun kracht worden gezet en ze hun creativiteit kunnen tonen. Dat blijkt uit onze unieke gerechten, zoals Dimsum van jackfruit-rendang met miso bouillon. Alles wordt zelf gemaakt, ook de sauzen en marinades worden zelf bereid.”

ZELF KIEZEN De verplichte coronasluiting heeft het restaurant benut om de menukaart te verfijnen. Bijzonder is dat de drie secties vlees, vis en vegetarisch gelijk verdeeld zijn. Er zijn 22 gerechten en bijgerechten. „Alles is in balans en we serveren de gerechten groot of klein. De gast kan zelf kiezen en ook nog eens zelf de volgorde bepalen. Je kunt starten met een kleine dorade gevolgd door een Flat Iron Steak, of daarmee beginnen en het dan het andersom doen. Je kunt ook starten met een gebrande knolselderij en coquilles als tussengerecht kiezen. De gast bepaalt of hij een, twee, drie of vier gangen neemt. Er is veel variatie mogelijk. Ook wordt altijd rekening gehouden met allergenen.”
De tweede helft van maart wordt de menukaart aangepast aan het voorjaar met nieuwe seizoensgerechten.

Onze kracht is verwachtingen overtreffen

Alberts wil een goed restaurant zijn, maar toch laagdrempelig blijven. Koffie met een taartje van Mercuur of biertje met bitterbal kan ook worden besteld. De Greeff en Te Loo zijn eigenaren en gastheren. „Toegankelijkheid zit in de locatie, het karakter van het pand en in de beleving van gastvrijheid. De gastheer komt aan tafel met wijn, water of aperitief gevolgd door een amuse. Mensen zijn positief verrast op dat moment. Ze zien de kaart en realiseren zich dat je hier echt goed kunt eten. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Onze kracht is verwachtingen overtreffen.” 

Restaurant Alberts
Hof 5
3811 CJ Amersfoort
033-7200810
www.albertsetenendrinken.nl

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie