Linda en Gert Mossink vieren het jubileum met een toost.
Linda en Gert Mossink vieren het jubileum met een toost. Arnoud J Spaaij
Ondernemer in beeld

Honderd jaar Bike Totaal Mossink Fietsen

Zakelijk

AMERSFOORT Met een feestelijk ‘proost’ vieren Gert en Linda Mossink het honderdjarig bestaan van Bike Totaal Mossink Fietsen. Honderd jaar is het familiebedrijf gevestigd in het hart van Hooglanderveen en speelde zo een rol in de ontwikkeling van het dorp en de dorpsgemeenschap.

Vier jaar nadat in Hooglanderveen de Sint-Josephkerk was geopend begon Gerrit Mossink aan de Van Tuyllstraat een fietsenzaak. De fietsenmaker begon toen de ontwikkeling van het dorp, dat ooit bestond uit enkele boerderijen, net opgang kwam. Het bleek een slimme zet want hij legde er de basis van wat honderd jaar later een uiterst moderne rijwielzaak is geworden. „Een nieuwe fiets bij de opa van Gert kostte in 1922 wel 45 gulden”, zegt Linda Mossink over de economische context van toen. ,,Maar het ging in die tijd vooral om reparaties en onderdelen.” 

DERDE GENERATIE Inmiddels hebben Gert en Linda alweer 31 jaar het bedrijf. Gert en Linda zijn de derde generatie Mossink in het bedrijf. Opa Gerrit begon met zijn vrouw Mathilde ook café ‘t Houteveen en hield de fietsenzaak in de naastgelegen schuur aan. „Later was er ook een benzinestation en mijn ouders deden bijvoorbeeld ook bromfietsen toen wij het overnamen.” Lange tijd was het café en de fietsenwinkel een bekende combinatie in de omgeving maar in honderd jaar is er natuurlijk enorm veel veranderd. „Zeker de klantenkring is groter, vooral nu Vathorst om het dorp ligt. Het is een heel andere tijd. Vroeger belde men gewoon ’s avonds nog even aan voor een nieuwe band, nu plakken mensen nog maar weinig zelf een band”, beamen Gert en Linda.

Linda: „Twintig jaar geleden zijn we met Bike Totaal gaan samenwerken. Toen hebben we ook het hele pand opnieuw gebouwd”, zegt ze. „Dat was een een hectische tijd. De winkel bleef open tijdens de bouw terwijl we met alles moesten verhuizen.” De focus van Mossink ligt nu helemaal op fietsen. „Ooit was een fiets er in groen en bruin, nu heb je stadsfietsen, e-bikes, sport- en bakfietsen, mountainbikes, toerfietsen, enzovoort. Mensen doen een auto eruit en nemen daarvoor een bakfiets. Ik kijk ook vooral welke fiets past bij iemand”, legt Linda uit over de veranderende verkoop. De fiets is in de afgelopen jaren een steeds complexer en technischer product geworden. Mossink is daar in meegegaan. Achter de grote showroom is een grote servicewerkplaats waar alle onderhoud en reparaties plaatsvinden.

Tegenwoordig werken er negen mensen in het team. „We hebben een heel goede ploeg mensen aan het werk. Uitstekende monteurs en dat past precies bij wat we willen. Het gaat ons erom dat we het goed doen en niet per se dat we veel doen. We hebben een heel fijne klantenkring. Daarom hebben we het honderdjarig bestaan ook gevierd met de collega’s en doen we een toost met de vaste klanten met een fles bubbels.” 

door Arnoud J Spaaij

Bike Totaal Mossink Fietsen
Van Tuyllstraat 20a
3829 AD Hooglanderveen
033 257 14 38
www.mossinkfietsen.nl

advertentie