Arry van der Poel (links) en Margit Seland (midden) met de allereerste oogst van de nieuwe akker van Land in Zicht, naast Nienke Boone.
Arry van der Poel (links) en Margit Seland (midden) met de allereerste oogst van de nieuwe akker van Land in Zicht, naast Nienke Boone. Arnoud J Spaaij
Ondernemer in beeld

Zelf oogsten bij Land in Zicht

Zakelijk

AMERSFOORT Afgelopen winter stond het land nog onder water door de vele regen en nu zijn de eerste groenten inmiddels geoogst. Van de akkers van Land in Zicht kan heel Vathorst een maaltje verse groenten kopen. Verser kan het niet want je kunt het, bijna dagelijks, zelf oogsten. Er zijn volop ontwikkelingen in Tuinpark Laakzijde. Een rij nagelnieuwe kassen worden gevuld met nieuwe planten, de bloemenpluktuin moet nog opgroeien en een bouwperceel ligt klaar voor de toekomstige woonkamer voor Land in Zicht en een theehuis voor de wijk. Yuri Cohen werkt samen met zijn team keihard aan de Tuinderij. 

„We hadden met onze dagopvang al een tuin hier in de wijk. Deze past veel beter in onze visie om verse groenten in de stad te telen en te oogsten”, vertelt Cohen. „Dit nieuwe terrein van een hectare zijn we nog verder aan het ontwikkelen en heeft straks alle faciliteiten als tuinderij. Met professionele begeleiding voor mensen in de dagopvang en bijvoorbeeld jongeren die een stapje extra nodig hebben om toe te treden tot de arbeidsmarkt, kweken we groenten en bloemen die bewoners uit de buurt zelf kunnen oogsten.” 


ENTHOUSIASME Tuinpark Laakzijde heeft naast de akker voor Land in Zicht, ook volkstuinen, een voedselbos, een wijknatuurschuur en een openbaar erf. „We waren al enige tijd opzoek naar een geschikt terrein en vonden dit, in samenwerking met gemeente Amersfoort, wat straks prachtig ligt tussen Vathorst-Noord en het waterrijk natuurgebied”, zegt Cohen, enthousiast als hij is over de locatie.

ZELF UIT DE TUIN HALEN Nienke Boone heeft de leiding over groentetuin. „Via de website kun je je aanmelden”, legt Boone uit. „Je krijgt dan wekelijks een bericht welke groenten de komende dagen geoogst kunnen worden, hoeveel er beschikbaar is en hoe je het kan oogsten. Want dat is bijzonder, je kan het zelf vers uit de tuin halen.” Van woensdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur is de tuin daarvoor toegankelijk. In de tuin zijn naast deelnemers ook vrijwilligers actief.

Boone werkte al aan een project in Utrecht. Echt de eerste zelfoogst-groentetuin is het dus niet. Maar voor Amersfoort wel en zeker op deze schaal. „We hebben het hele proces zelf in de hand, we werken niet met zware machines zodat de aarde gezond blijft, we werken met biologische mest- en grondstoffen en kiezen bijvoorbeeld ook zelf het zaad uit waarmee we kweken.”

Alles gaat biologisch al is dat predicaat nog niet behaald. Daarvoor moet een tuinderij eerst een aantal jaren productief zijn. Afgelopen week oogstten de eerste zelfoogst-abonnees eikenbladsla en bosuitjes. Het oogstseizoen is nu ook officieel begonnen.

door Arnoud J Spaaij

Land in Zicht
Achterhoekerweg 19, 3826 NA
Amersfoort - Vathorst-De Laak
033 7370060
www.landinzicht.net 

advertentie