Mr. Guido van der Brug: ,,Je digitale nalatenschap bestaat uit sociale media profielen, online tegoeden, online schulden maar ook bijvoorbeeld cryptomunten."
Mr. Guido van der Brug: ,,Je digitale nalatenschap bestaat uit sociale media profielen, online tegoeden, online schulden maar ook bijvoorbeeld cryptomunten." BolscherBrugDeijl
De specialist

‘Heb jij je digitale erfenis al geregeld?’

Zakelijk

AMERSFOORT ,,Ontwikkelingen in de digitale wereld gaan ontzettend snel. De laatste trend zijn NFT’s, die voor veel geld online worden verhandeld. NFT staat voor non-fungible token (niet-vervangbare token). Deze NFT’s zijn bijvoorbeeld bekend van het kunstwerk van Banksy, waarvan een digitaal plaatje werd gemaakt dat in een NFT werd opgeslagen. Vervolgens werd het kunstwerk verbrand. Nu bezit jij misschien geen NFT’s en bitcoins en andere spannende crypto’s, maar bijna iedereen heeft een digitale erfenis. Denk bijvoorbeeld aan je foto’s die je online opslaat, je account op een streamingsdienst en je accounts op sociale media. Wat gebeurt daarmee als jij komt te overlijden of wilsonbekwaam wordt, zoals bij een coma?

Je digitale nalatenschap bestaat uit sociale media profielen, online tegoeden, online schulden maar ook bijvoorbeeld cryptomunten. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat als ze offline overlijden, ze online voortleven op sociale media. Bijna iedereen heeft een online erfenis. Die online erfenis lost zich niet vanzelf op en voor nabestaanden is het moeilijk de online erfenis af te wikkelen, als ze al weten dat er sprake is van een online erfenis. Hetzelfde geldt voor als je wilsonbekwaam zou worden door bijvoorbeeld een ongeluk of dementie. Daarom is het beter om zelf aan de slag te gaan met het voorbereiden daarvan.”

WAT KUN JE DOEN ,,Het is voor je nabestaanden belangrijk te weten wat je wilt als je er zelf niet meer bent. Wil je de profielen op sociale media laten zoals ze zijn, in een gedenkpagina veranderen of moeten je profielen verwijderd worden? Als je nabestaanden toegang nodig hebben tot je profielen om je wensen na jouw overlijden te realiseren, dan kunnen we dat voor jou regelen in een testament. In je testament kun je namelijk een sociale media executeur aanwijzen om de in je testament beschreven wensen voor je sociale media profielen uit te voeren.” 

REST VAN JE DIGITALE ERFENIS ,,Hoe weten jouw nabestaanden eigenlijk waar de rest van jouw digitale erfenis precies uit bestaat? Waarschijnlijk weten ze dat niet en het is moeilijk te achterhalen welke digitale sporen iemand nalaat. Daarom is het handig een lijst te maken of alles op je mobiele telefoon op te slaan. Vervolgens moet je bedenken hoe jouw nabestaanden toegang hebben tot die lijst of je mobiele telefoon. In je testament kun je aangeven hoe je nabestaanden toegang kunnen krijgen tot de rest van je digitale erfenis. Maar ook welke informatie niet gedeeld moet worden, bijvoorbeeld whatsappjes en mailtjes. Je kunt in je testament de executeur vragen deze berichten te wissen na je overlijden. Je digitale erfenis kun je het beste regelen in je testament en een levenstestament. Hiermee geef je de juridische basis aan een vertrouwenspersoon die je digitale erfenis afwikkelt.”

GRATIS LEZINGEN ,,Er zijn veel zaken rondom overlijden te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt. Wij houden diverse gratis lezingen in de Bergkerk in Amersfoort, om mensen te informeren over onderwerpen als erven en testament. De eerstvolgende is op 2 juni. Ook komt dan het Levenstestament aan bod: een momenteel veel gevraagd document waarin je een vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Aanmelden kan via onze site: www.bbdnotarissen.nl of via onderstaand telefoonnummer. Je bent van harte welkom.”  

Mr. Guido van der Brug, notaris Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel.: 033-467 07 00
info@bbdnotarissen.nl

advertentie