Het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort wordt uitgebreid met goed-geïsoleerde ondergrondse leidingen.
Het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort wordt uitgebreid met goed-geïsoleerde ondergrondse leidingen. Shutterstock

Meer Amersfoortse wijken krijgen toegang tot een groen, betaalbaar alternatief voor aardgas

6 april 2022 om 09:15 Zakelijk

AMERSFOORT Het slimme, groene warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort levert al enkele jaren duurzame en betaalbare warmte aan de Nieuwe Stad. Vanaf deze maand gaan ze het leidingennetwerk uitbreiden naar andere wijken, waaronder - in eerste instantie - bedrijventerreinen Isselt en De Hoef. Daarna volgen verdere uitbreidingen. 

Een warmtenet is een lokaal alternatief voor een aardgasaansluiting. Directeur Edwin Dalenoord legt uit: ,,Een warmtenet is een leidingennetwerk waar heet water doorheen stroomt. Gebouwen meteen aardgasaansluiting kunnen zich met een eenmalige investering aan laten sluiten, waarbij de cv-ketel vervangen wordt. Dan heb je zonder grote aanpassingen gewoon de verwarming of heet tapwater zoals je gewend was.”

LEIDINGENNETWERK WARMTENET UITGEBREID Het slimme, groene warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort is oorspronkelijk opgezet als een mooi en betaalbaar alternatief voor aardgas in de Nieuwe Stad. Maar de interesse bleek veel breder, inmiddels zijn er genoeg aanmeldingen om het leidingennet uit te breiden. Edwin Dalenoord: ,,Als eerste fase worden de geïnteresseerde zakelijke klanten op bedrijventerreinen Isselt en De Hoef aangesloten. Mogelijk dat de werkzaamheden enige (verkeers)hinder kunnen veroorzaken. Uiteraard stellen we omwonenden en omliggende bedrijven tijdig op de hoogte, en blijven alle panden gewoon bereikbaar.”

BETAALBAAR ALTERNATIEF  Dat de interesse om aan te sluiten toeneemt is geen verrassing. Zeker nu de gasprijzen zo hoog staan is het zeker de moeite waard om naar alternatieven te kijken. Edwin Dalenoord: ,,We zijn er trots op dat we dit jaar de scherpste warmtetarieven van de hele provincie hebben. Aansluiten is in vrijwel alle gevallen goedkoper dan aardgas, en dat verschil zal de komende tijd alleen maar verder toenemen. We denken altijd mee met de klant of een aansluiting wel passend en voordelig is.”

DUURZAMERE WARMTEBRONNEN BESCHIKBAAR Het Amersfoortse warmtenet haalt warmte uit diverse warmtebronnen. Eemwarmte is daar een grote leverancier van, met een sterke focus op duurzaamheid. Warmteleverancier Eemwarmte: ,,Elke klant die zich laat aansluiten realiseert op dit moment een CO 2 -reductie van wel 90%, als we de hele keten meerekenen van bron naar eindklant. En onze bronnen worden steeds duurzamer. Zo zijn we voorbereidingen aan het treffen voor aardwarmte (warmte uit een diepe grondlaag) en het aansluiten van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Isselt. Hier kan het warme water dat nu via het doucheputje wegspoelt potentieel enkele duizenden woningen in Amersfoort volledig duurzaam verwarmen.” 

Dit artikel wordt aangeboden door Warmtebedrijf Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie