Veel winkels zijn de komende weken vroeger open dan gebruikelijk, soms al om 09.00 uur.
Veel winkels zijn de komende weken vroeger open dan gebruikelijk, soms al om 09.00 uur. Dirk-Jan Stip
Ondernemer in beeld

‘De Krommestraat is het leukste straatje van Amersfoort’

Zakelijk

AMERSFOORT Vergeet de Zeven Straatjes, de Negen Steegjes, of hoe de leuke winkelbuurten in andere steden dan ook mogen heten: Amersfoort heeft zijn eigen unieke winkelgebied: De Krommestraat. Er is geen straat die zich zo heeft gespecialiseerd in funshoppen en fijne horeca, als dit ‘leukste straatje van Amersfoort’, zoals men zichzelf graag noemt. 

Dat zit ‘m niet alleen in de mooie geveltjes of die leuke verlichting, maar dat komt geheel voor rekening van de 100 procent zelfstandige ondernemers hier. Dit zijn de winkeliers die je meer over hun artikelen kunnen vertellen dan je op internet kunt vinden. En dat niet alleen, hier is persoonlijk en liefdevol advies op maat de regel, en niet de uitzondering. ,,Wat dit betreft maken we ons helemaal geen zorgen over de groei van het online shoppen”, zegt Krommestraat voorzitter Dirk-Jan Stip. ,,Je kunt nog zoveel vinden op Bol of Amazon, maar uiteindelijk wil je weten wat de kwaliteit, de uitvoering of het gevoel van je aankoop is. Elke winkelier in de Krommestraat is persoonlijk verantwoordelijk voor wat er in de winkel ligt, staat of hangt. En dat merk je: hier krijg je echt advies. Als het een goede aankoop is, dan zeggen we dat. Enne… als we het niet vinden passen, dan hoor je dat ook. Zo zijn we dan ook wel weer. Goed om te weten: veel winkels zijn de komende weken vroeger open dan gebruikelijk, soms al om 09.00 uur.”

De gouden bonbons zijn zo mooi dat je ze als broche kunt dragen

NIEUWE WINKELS Ook in het afgelopen lastige coronajaar zijn er tegen de verwachting in weer nieuwe shops bijgekomen. De befaamde Waterlijn betrok een nieuw en veel groter pand. Noodzakelijk om de vele duizenden toeristen beter te kunnen bedienen. De boottochten zijn immens populair, en de Waterlijn fungeert bijna als ‘tweede VVV’. In hun oude pand ernaast vestigde zich onlangs een chocolatier- en ijswinkel. Met gouden bonbons zo mooi dat je ze als broche kunt dragen, en nog lekker ook. Over goud gesproken, schuin aan de overzijde kwam de gouden interieurzaak ‘Marloes’, gerund door, het ligt voor de hand, Marloes. In het ‘tweede deel’ van de straat (dichter bij het Havik) kwam er een heuse ‘Rock ’n Roll’ bij, een winkel met instrumenten, helemaal passend bij de verderop gelegen platenzaak Velvet, een winkel met nationale bekendheid als het om het betere vinyl gaat.

Dit is niet zomaar een straat. Dit is de Krommestraat

MEET THE GREEK De horeca heeft het momenteel lastig, een logisch gevolg van de beperkende maatregelen. Maar dat weerhield Kostas Georgiadis er niet van zijn Grieksrestaurant Pallas Athene dit jaar volledig om te bouwen tot hippe wijnbar en restaurant ‘Pallas’ (nu zonder ‘Athene’). En in een moeite door opende hij een tweede zaak: ‘Meet the Greek’, een eigentijdse ‘Griek’ een stukje verderop in de straat. 

NIET ZOMAAR EEN STRAAT Al die nieuwe activiteiten lijken volkomen haaks te staan op de huidige ontwikkelingen in dit coronajaar, waar de ene winkel na de andere de deuren sluit. ,,Maar het geeft juist aan hoeveel vertrouwen we hebben in onze eigen kracht en unieke kwaliteiten”, zegt Stip. ,,Dit is niet zomaar een straat. Dit is de Krommestraat.”     

advertentie