Annemarijn van Dort van Huidtherapie Stenders & van Dort beantwoordt vragen over ouderdomsvlekken.
Annemarijn van Dort van Huidtherapie Stenders & van Dort beantwoordt vragen over ouderdomsvlekken. prive collectie
De Specialist

Ouderdomsvlekken; hoe kom je ervan af?

10 september 2021 om 09:30 Zakelijk

AMERSFOORT Annemarijn van Dort van Huidtherapie Stenders & van Dort ziet steeds meer mensen in de praktijk met vragen over ouderdomsvlekken. ,,We zien in de praktijk steeds meer mensen die zich storen aan de ouderdomsvlekken op hun huid. Vaak zijn ze blij verrast als ze horen dat de vlekken al met een tot drie behandelingen weg zijn. Maar hoe ontstaan ouderdomsvlekken en welke behandelingen zijn mogelijk?”

Hoe herken ik ouderdomsvlekken? ,,Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de 60-plussers met een blanke huidskleur ouderdomsvlekken heeft op hun huid. Deze zien we vooral in het gezicht op de romp en op de handruggen. Ze zijn vaak licht-tot donkerbruin van kleur en kunnen glad of ruw zijn. Deze vlekken worden veroorzaakt door de herhaaldelijke blootstelling van de huid aan zonlicht.”

Wat doet uv-straling met de huid? ,,Natuurlijk is het voor de meeste mensen heerlijk om de zon op hun huid te voelen en heeft dit ook een positief effect op ons lichaam. Maar wat vaak vergeten wordt is dat zonlicht (UV straling) de cel ontwikkeling kan beschadigen. Door deze herhaaldelijke beschadiging van de cel kan deze zo sterk beschadigd raken dat de cel zich anders gaat gedragen. De huidlaag waar de pigmentcellen zich ontwikkelen wordt verdikt en de pigmentcellen gaan meer pigment aanmaken met huidverkleuringen tot gevolg.”

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB straling? ,,Zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en 5 procent uit UVB. De UVB straling zorgt ervoor dat de huid bruin wordt of kan verbranden, deze straling blijft oppervlakkig in de huid. Maar de minder bekende UVA straling die veel meer aanwezig is in zonlicht dringt diep in de huid door en bereikt de huid ook onder kleding of door glas. Omdat UVA straling dieper in de huid komt veroorzaakt deze vorm schade in het DNA en is de grote veroorzaker van huidveroudering.”

Behandeling ,,We starten met het beoordelen van de vlekken.
De meeste vlekken zijn onschuldig en kunnen gemakkelijk behandeld worden. Maar soms is er twijfel over de aard van de vlek en overleggen we met de huisarts voor mogelijke behandeling of verder onderzoek. De vlekken kunnen behandeld worden middels stikstof (bevriezing), lasertherapie of curettage (wegschrapen). Afhankelijk van het type vlek wordt de juiste behandeling ingezet. Meestal zijn er één tot drie behandelingen nodig voor een mooi resultaat.”

Voorkomen ,,Om verdere schade aan de huid te voorkomen is het belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen zonlicht. Het dagelijks gebruik van een zonnebrandmiddel met een factor dertig of hoger beschermt uw huid tegen zonschade.”  

Huidtherapie Stenders & van Dort
Gezondheidscentrum Liendert
Wiekslag 90 Amersfoort
033-4659899
Kijk voor meer informatie op: huidtherapiestendersvandort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie