Er is keuze uit allerlei smaken die je in de winkel ook kunt proeven.
Er is keuze uit allerlei smaken die je in de winkel ook kunt proeven. De Pindakaas winkel

‘Hé, een Pindakaaswinkel’

17 juni 2021 om 09:15 Zakelijk

AMERSFOORT Amersfoort krijgt steeds leukere winkels, Of beter gezegd, lekkerder. Sinds enkele weken vind je in de Langestraat een Pindakaaswinkel. Bijzonder en toch zijn er in het hele land al tal van deze winkels en honderden verkooppunten.

Met maar liefst tien standaard pindakaasvariaties is de nieuwste aanwinst van het winkelhart van de binnenstad eigenlijk al meer dan een gewone pindakaaswinkel. Voor zover een pindakaaswinkel natuurlijk gewoon is. Zoals Chiel Spruitenburg, compagnon van de winkel en verantwoordelijk voor de winkellocaties, praat over pindakaas lijkt het ook allemaal heel gewoon. „We maken de verschillende smaken zelf, in Aalsmeer. Het is de bedoeling dat we in de toekomst het hele proces zelf doen. Inclusief de teelt. Op dit moment doen we de productie vanaf het malen. De kwaliteit, smaak en duurzame groei van de winkels en verkooppunten het belangrijkste.”

WAUW Dat Spruitenburg in de roos heeft geschoten blijkt wel uit het grote succes. „We zijn er zelf ook wel eens verbaast over. En mensen kijken er ook vaak van op. Als we bezig zijn met het inrichting hoor je voorbijgangers wel eens zeggen ‘Hé een pindakaaswinkel’”, lacht hij. „Het maakt een soort wauw-factor los. En dat is het leuke hieraan.”

De Pindakaaswinkel biedt naast de tien standaard smaken ook kleine nuances in smaak en verder afhankelijk van het seizoen ook speciale pindakaas. „Met de tien smaken dekken we het hele spectrum. Maar we maken het soms net even wat gekker. In de zomer vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een Pindakoala, in het najaar een appeltaart-variatie en in de winter Pindaklaas.”

SMEUIGER Pindakaas lijkt voor veel mensen een oer-Hollands product maar dat blijkt anders. „Pindakaas kwam in de oorlog vanuit Amerika in voedselpakketten naar Nederland”, weet Spruitenburg. Het was een bijproduct van pindaolie en daar ligt nog steeds de basis. „We hebben zelf de recepturen ontwikkeld. Wij variëren met bijvoorbeeld met branden, vliesjes en voegen ook nog wat olie toe. Dat maakt het smeuïger. We gebruiken daarvoor kokosolie, in tegenstelling tot palmolie is dit veel duurzamer. Maar ook is het gezonder, lekkerder en minder milieubelastend.”

SMAAKIDEEEN In De Pindakaaswinkel hangt een bord. Mensen die binnenlopen kunnen proeven en ook hun ideeën over smaak op het bord achterlaten. „We laten graag iedereen genieten en beleven. Wat dat betreft past de Amersfoorter goed bij ons”, zegt Spruitenburg. De geboren Hoevelaker kent de stad want hij beleefde er een groot deel van zijn jeugd. „Daarom namen we ook goed de tijd voordat we de juist plek vonden voor de winkel. Ik weet hoe leuk Amersfoort is en De Pindakaaswinkel past heel goed in de Langestraat. We hebben een leuk team dat we steun geven en met briefings alle kennis van pindakaas meegeven. Daarnaast we zijn zelf als pindakaasliefhebbers natuurlijk ook vaak in de winkel.”

door Arnoud J Spaaij

De Pindakaaswinkel
Langestraat 8
3811 AG Amersfoort
depindakaaswinkel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie