Caroline van Engen en Xandra Kok maken een uitvaart zo persoonlijk mogelijk.
Caroline van Engen en Xandra Kok maken een uitvaart zo persoonlijk mogelijk. Lianne Torn
Advertorial

Bloesem Uitvaart in coronatijdperk: ‘Een persoonlijk afscheid biedt troost’

2 december 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT Caroline van Engen en Xandra Kok van Bloesem Uitvaart zien behalve veel verdriet, ook een positieve ontwikkeling binnen de uitvaart in coronatijd. ,,We merken dat nabestaanden dichter bij zichzelf blijven en bepaalde keuzes maken omdat zíj het willen. Niet omdat het moet of hoort.” En dat is iets wat Bloesem sinds het begin nastreeft: nabestaanden inspireren om keuzes te maken die bij hen passen. Of dat nu traditioneel is of juist heel modern. Dat maakt niet uit. Als het maar een bewuste keuze is.

De bevlogen Caroline en Xandra bundelen sinds eind 2018 hun krachten. ,,Omdat we onafhankelijk zijn, maken we optimaal gebruik van alle mogelijkheden die er zijn. We zijn niet verplicht om met bepaalde externe leveranciers in zee te gaan en we werken zonder provisie. Daardoor adviseren we objectief, zijn we transparant en maken we een scherpe offerte.” Geen uitvaart hoeft hetzelfde te zijn. ,,Niets mis met koffie met cake, maar als we horen dat de overledene gek was op een advocaatje, dan opperen we om met elkaar met een advocaatje te toosten.” Gelukkig is catering inmiddels weer toegestaan. ,,Een fijne ontwikkeling”, vindt Caroline. ,,Even met elkaar napraten is zo belangrijk. En als de gasten dan schaaltjes met muntdropjes krijgen voorgeschoteld, omdat hij er zo van hield, dan heeft niemand er problemen mee dat er met volle mond wordt gepraat. Door het zo persoonlijk te maken geeft een warm gevoel. En dat kunnen we in deze tijd, waarin we tegen veel beperkingen aanlopen, goed gebruiken.”

WENSEN ,,Om in kaart te brengen wie de overledene was, praten we uitvoerig met de nabestaanden. Er zijn veel keuzes te maken, en dat is best lastig als je hoofd er niet naar staat.” Mensen weten over het algemeen weinig van de uitvaartbranche. ,,Logisch”, zegt Xandra. ,,Je gaat niet zomaar op een vrijdagavond googelen wat er allemaal mogelijk is. Dat gebeurt pas als je ermee wordt geconfronteerd.” Daarom is het niet onverstandig om van tevoren wensen kenbaar te maken. Bloesem Uitvaart ontwikkelde een Laatste Wensen Werkboek (op te vragen via www.bloesemuitvaart.nl). Hierin staan vragen als ‘wil je begraven of gecremeerd worden’, waar je dat wil doen, of je een kist of wade wil. 

Met dit boekje inspireren en informeren ze mensen om eerder na te denken over hun eigen uitvaart. Want hoe beter je de mogelijkheden kent, hoe bewuster de keuzes zijn die je maakt en hoe persoonlijker het afscheid is. ,,Het persoonlijk maken van een uitvaart helpt in de verwerking, het biedt troost en geeft kracht. Daar gaat het allemaal om. Een tijd geleden riep iemand mijn naam op straat”, vertelt Caroline. ,,Bleek het iemand te zijn voor wie we de uitvaart van een naaste verzorgd hadden. Ik kreeg spontaan een omhelzing en ze bedankte me nogmaals voor de mooie uitvaart. Dat zijn momenten waarop we merken dat we het verschil maken en hoe mooi en dankbaar ons beroep is.”

www.bloesemuitvaart.nl
Tel. 06-19681380
info@bloesemuitvaart.nl
24/7 bereikbaar, ongeacht verzekeraar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie