Alle lekkernijen en leuke cadeau's komen uit de regio.
Alle lekkernijen en leuke cadeau's komen uit de regio. Ron Huizer/Amersfoort Kerstpakket
Advertorial

‘Verrassende lokale producten’ in kerstpakket uit Amersfoort

7 oktober 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT Onder het genot van een glas wijn, met een borrelhapje erbij, al ganzenbordend door de binnenstad van Amersfoort. De lange avonden van de komende winter kun je bijna niet fijner doorbrengen. Het kan met de inhoud van het kerstpakket dat helemaal bestaat uit lokale producten.

Arnoud J Spaaij

Zelf noemt bedenker Jan Aart Bijl het een ‘Kei van een kerstpakket’ en daarmee vat hij ook heel beknopt samen wat zijn bedrijf Christmas Fairtrade dit jaar kan leveren. Bijl legt in een hoog tempo uit wat hij voor het einde van het jaar bedacht heeft. Door corona gedwongen vielen veel van zijn ideeën in duigen maar er kwam veel voor terug.

Al is het zeker bedoeld als kerstpakket, met die benaming doe je de van prachtig hout gemaakte verpakking absoluut te kort. Het Amersfoort Kerstpakket is een dienblad gevuld met tal van producten die allemaal uit Amersfoort en omgeving komen. De skyline van Amersfoort prijkt op één kant van het dienblad. De historische sfeer van de binnenstad werd door tekenaar Lex van Elten pakkend met één lijn getekend. Draai je het om dan krijg je het Amersfoorts Ganzenbord, ook van de hand van Van Elten, dat je kan spelen met keitjes in plaats van pionnetjes. Alle waardevolle velden in het spel zijn gevuld met Amersfoortse benamingen. Lokaler kan het bijna niet. Behalve dan dat het pakket ook nog eens gevuld is door lokale ondernemers. ,,Support your locals”, zegt Bijl een paar keer en dat motto hanteert hij dan ook. ,,Ik streef echt naar lokaal, alle leveranciers die meewerken zijn onze lokale trots.”

Het Amersfoort Kerstpakket is een dienblad gevuld met tal van producten die allemaal uit de omgeving komen

ANNA YILMAZ Voor een groot deel deed Bijl al zaken met de bedrijven die het pakket vullen. Maar ook deed hij dit jaar weer een zoektocht naar authentieke bedrijven in de regio. ,,De Punt, de sociale werkplaats in Soest, is helemaal blij met de mooie gedetailleerde kaars die ze mogen maken. Ze zijn volop aan het produceren”, zegt Bijl terwijl hij het verfijnde model van de Onze Lieve Vrouwetoren in kaarsvet uit een bijpassend doosje schuift. Koffie, bier, bonbons en jam nemen in de houten kist de lekkernijen voor hun rekening. En nog een heleboel van dergelijke delicatessen. Natuurlijk hoort dat in een kerstpakket naast de blijvende en tastbare herinneringen aan de relatie waar het pakket een invulling aan geeft.

,,We werken nog aan een smoelenboekje en samen met Anna Yilmaz aan een pocket met recepten voor de feestdagen.” De Amersfoortse Yilmaz won Heel Holland Bakt in 2018 en met haar baktips geeft Bijl het eindejaarspresentje ook nog een nationaal tintje.

BAKFIETSEN ,,Het pakket is ook zoveel mogelijk CO2-neutraal”, legt Bijl uit. ,,De bezorging doen we met Cycloon Fietskoeriers. Zij bezorgen centraal bij het bedrijf of bij de medewerker thuis. Ze zijn helemaal blij want onze pakketten passen precies in hun bakfietsen”, zegt Bijl met een lach. Het Amersfoort Kerstpakket is een limited edition in twee uitvoeringen en kan bij grotere afname alcoholvrij of met een passende wenskaart besteld worden via de website.

Christmas Fairtrade
amersfoortkerstpakket.nl
Tel. 033-4616795

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie