Koen Hooft Gooi & Eemland VvE Beheer https://www.gooieemland-vvebeheer.nl 035-6023113.
Koen Hooft Gooi & Eemland VvE Beheer https://www.gooieemland-vvebeheer.nl 035-6023113. Goi & Eemland VvE Beheer
Advertorial

Duurzaamheid VvE lastige materie: Gooi & Eemland adviseert en helpt

26 augustus 2020 om 14:29 Zakelijk

AMERSFOORT Voor de energetische verduurzaming van gebouwen die beheerd worden door Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) worden nog weinig maatregelen zoals isolatie, ledverlichting of zonnepanelen toegepast.

De belangrijkste reden dat verduurzamen in een VvE uitdagender is dan in een individueel huishouden is dat er met een groep een besluitvormingsproces doorlopen moet worden. De groepsdynamiek en de factoren die van invloed zijn op de kans dat er een positief besluit wordt genomen over een voorgestelde maatregel zijn complex.

Koen Hooft van Gooi & Eemland VvE Beheer adviseert en bemiddelt in het proces om tot verduurzaming van een gezamenlijk appartementsgebouw te komen. Hij vertelt: ,,Begin met een goede voorbereiding, bekijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Welke energiebesparende maatregelen een VvE kan nemen, hangt af van de staat en het bouwjaar van het appartementengebouw en de wensen en het budget van de bewoners. De mogelijkheden zijn eindeloos: van het vervangen van enkel glas door hr++-glas tot de spouwmuur vullen met isolatiemateriaal.”

Hooft adviseert om deskundigen in te schakelen in het proces. ,,Een erkend energieadviseur kan zien welke energiebesparende maatregelen en welke duurzame energie-installaties bij het gebouw passen. Het advies kan vervolgens verwerkt worden in het bestaande of in een nieuw duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP). Het regelen van de financiering kan deels via subsidiering die bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) is aan te vragen. Een andere financieringsmogelijkheid is via een Energiebespaarlening of uit het verplichte reservefonds.”

Koen: ,,Het DMJOP bevat een kostenberekening van alle werkzaamheden en een gelijkmatig toekenning van de kosten aan de onderscheiden jaren met een looptijd van 15 of 20 jaar. De basis van een goed DMJOP is uiteraard een goede inspectie. Een bouwkundige inspectie op basis van de NEN2767 en daarnaast een energetische opname op basis van de BRL9500 door een gecertificeerd EPA Adviseur.”

Verduurzaming van een appartementsgebouw is een intensief en soms ingewikkeld proces. Gooi & Eemland VvE Beheer heeft ervaring met de materie en is VvE-besturen graag van dienst. Koen Hooft: ,,Wij hebben de ervaring en de vaardigheden om professioneel VvE-beheer en -advies te bieden. Vanuit Soest beheren wij meer dan 100 VvE’s in onze regio binnen een straal van circa 30 kilometer. Bel ons (035-6023113) en wij gaan graag met u in gesprek voor advies op maat.”

Peter Beijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie