Afbeelding
MediaMarkt

MediaMarkt schrapt duizenden banen

5 augustus 2020 om 16:16 Zakelijk Coronavirus

AMERSFOORT (ANP/RTR) MediaMarkt, met onder meer een filiaal in Amersfoort, en zusterketen Saturn gaan flink bezuinigen. Het Duitse moederbedrijf Ceconomy werkt aan een reorganisatie waarbij mogelijk tot 3500 van de meer dan 47.000 banen worden geschrapt. Ook worden verlieslatende filialen mogelijk gesloten. Daarmee reageert Ceconomy naar eigen zeggen op de afname van het aantal klanten als gevolg van de corona-uitbraak.

Waarschijnlijk staan er vooral banen buiten Duitsland op de tocht. In hoeverre dit ook banen in Nederland betreft, is uit de verklaring van Ceconomy niet op te maken. Een woordvoerder van MediaMarkt in Nederland verwijst voor vragen naar het Duitse moederbedrijf. Volgens Ceconomy is er over het aantal banen dat geschrapt wordt nog geen definitief besluit genomen, vandaar dat er ook geen precieze verdeling tussen landen naar buiten is gebracht. In Nederland werken er ongeveer 4500 mensen bij MediaMarkt.

Door de toenemende concurrentie van webwinkels als Amazon ging het voor de coronacrisis al niet zo best met Ceconomy. De virusuitbraak heeft de situatie van het winkelconcern alleen maar doen verslechteren. Overheidsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus dwongen het concern in maart de winkels in veel Europese landen te sluiten, waardoor er veel minder geld binnenkwam. De laatste maanden trekken de verkopen wel weer aan, maar dat voorkomt niet dat de elektronicaverkoper stevig moet ingrijpen.

Voor het derde kwartaal dat bij Ceconomy liep tot eind juni houdt het concern rekening met een negatief bedrijfsresultaat van 43 miljoen euro. In de periode tot eind maart ging al een fors verlies in de boeken. Toen waren de vijftig MediaMarkt-vestigingen in Nederland nog een lichtpuntje voor het bedrijf, doordat ze gedurende de 'intelligente lockdown' open konden blijven. De verplichting zo veel mogelijk thuis te werken was bovendien goed voor de vraag naar elektronica en andere apparatuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie