Birgit Frijlink.
Birgit Frijlink. Sabine Keijzer

De Specialist: 'Vergroot je kansen op arbeidsmarkt'

1 april 2020 om 15:51 Zakelijk

AMERSFOORT Rood Loopbaanadvies is gevestigd in Amersfoort en verzorgt sollicitatietraining, outplacement, loopbaanbegeleiding en HR-advies. Helaas hebben de recente ontwikkelingen ervoor gezorgd dat veel tijdelijke contracten niet verlengd zijn en zitten ook de meeste ZZP-ers zonder werk. Als er de aankomende tijd vacatures beschikbaar komen, zullen er waarschijnlijk meer kandidaten op reageren.

De Specialist van deze week, Birgit Frijlink, vertelt dat nog veel sollicitanten onvoldoende weten wat er nodig is om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ze legt uit wat belangrijk is.

Waar begint het mee? ,,Het uitgangspunt is dat je eerst heel duidelijk voor ogen moet hebben wat voor soort werk je zoekt. Dus niet: 'Ik zoek iets administratiefs'. Bedoel je daarmee een financiële of secretariële baan? Maak ook keuzes: Als je aangeeft dat je heel allround bent en op veel vakgebieden inzetbaar, dan kun je je niet duidelijk profileren en verklein je juist vaak je mogelijkheden."

Waar moet je vooral op letten? ,,Zorg vervolgens voor een goed en eigentijds CV, zowel wat betreft lay out als inhoudelijk. Het moet veel meer zijn dan een opsomming van werkgevers en functienamen. Omschrijf duidelijk wat je werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn geweest. Kijk of je CV echt goed aansluit op het werk dat je zoekt. Vaak begin je met je werkervaring, maar wil je naar een heel andere functie overstappen dan kan het soms beter zijn om je recente opleiding te vermelden. Alles wat je benoemt moet relevant zijn en anders laat je het weg. Ook wordt er tegenwoordig een profieltekst aan toegevoegd, waarmee je laat zien wie je bent. Voor veel mensen is dat een erg lastig onderdeel. Kortom, een CV is maatwerk! Maak de motivatie die je meestuurt ook echt persoonlijk. Probeer daarin te omschrijven waarom jij de oplossing van het vacatureprobleem bent."

,,Ook het hebben van een LinkedIn profiel is voor een sollicitant noodzakelijk. En als je dat hebt, verdiep je er dan in hoe je het kunt inzetten, want LinkedIn biedt veel mogelijkheden. Mensen denken vaak: 'Ik heb een account aangemaakt dus nu is het prima.' Maar dan begint het pas. Je kunt jezelf er o.a. mee onder de aandacht van anderen brengen, je eigen arbeidsmarkt in kaart krijgen, contacten onderhouden met je netwerk en vacatures vinden."

En wat nog meer? ,,Alles moet kloppen en daarom kan ik nog tientallen tips geven, o.a. over videogesprekken, open sollicitaties en screening software, maar helaas is daar geen ruimte voor. Wat ik nog wel wil meegeven: als een bedrijf bij een vacature de mogelijkheid biedt om eerst te bellen, doe dat dan ook. Ik weet dat veel mensen hier moeite mee hebben maar daarmee kun je je onderscheiden van andere sollicitanten.

Tot slot, zorg voor een professionele foto, op je CV en je LinkedIn."

Rood Loopbaanadvies
Maanlander 14a Amersfoort
Info@roodloopbaanadvies.nl
https://www.roodloopbaanadvies.nl/
Tel. 06-33958897
Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie