Afbeelding
SSW Soest
Advertorial

De specialist: 'Belangrijke wijzigingen voor VvE'

26 februari 2020 om 12:56 Zakelijk

AMERSFOORT Per 1 januari 2018 is de 'Wet verbetering functioneren vereniging van eigenaars' in werking getreden. De aanleiding voor deze wet is dat ongeveer de helft van de VvE's in Nederland te weinig financiële reserves heeft. Bij veel panden is sprake is van achterstallig onderhoud. Doel van deze wet is dan ook verloedering te voorkomen en verduurzaming te stimuleren. Belangrijk speerpunt in de wet is dat elke VvE jaarlijks een minimaal bedrag moet reserveren voor onderhoud. Koen Hooft van Gooi & Eemland VvE beheer en advies vertelt wat de belangrijkste veranderingen voor de VvE zijn.

,,VvE's moeten een reservefonds hebben voor groot onderhoud. Doel van dit fonds is dat eigenaren geld sparen om andere kosten dan de gebruikelijke jaarlijkse kosten te kunnen betalen. Kosten voor bijvoorbeeld groot onderhoud of kosten voor verduurzaming van het gebouw."

,,De VvE heeft twee mogelijkheden om te voldoen aan minimale jaarlijkse reservering. Als eerste optie kan de VvE de jaarlijkse reservering baseren op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Als tweede optie kan VvE de jaarlijkse reservering laten bestaan uit 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw. De eigenaren storten de jaarlijkse bijdragen op een afzonderlijke rekening van de VvE." Hypotheekverstrekkers en banken bekijken, sinds de invoering van de nieuwe wet, kritisch of de VvE voldoende reserveert en financieel gezond. Hooft: ,,Wanneer dit niet het geval is, dan is de kans groot dat een financieringsaanvraag wordt afgewezen. In de praktijk betekent dit dat een appartement in een financieel gezonde VvE beter verkoopbaar is, en daardoor ook meer waard is. Wanneer er geen MJOP is vastgesteld moet de VvE jaarlijks 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. De herbouwwaarde is in de meeste gevallen terug te vinden op het polisblad van de brand- en opstalverzekering."

,,Op de regel dat VvE's jaarlijks hun bijdrage in het reservefonds moeten storten zijn volgens Hooft twee uitzonderingen gemaakt. ,,Dat is als een bank een bankgarantie heeft afgegeven aan de VvE. De bank belooft hiermee de onderhoudskosten aan de VvE te betalen die de afzonderlijke eigenaar op dat moment niet kan betalen. De tweede uitzondering geldt indien ten minste 80 procent van het aantal stemmen van de appartementseigenaars besluit af te zien van het storten van de bijdrage in het reservefonds. Het is in dat geval verstandig dat de eigenaren op een andere manier waarborgen dat er geld voor onderhoud beschikbaar is."

HAAST Heeft de VvE nog geen maatregelen getroffen voor de nieuwe wet, dan is haast geboden: ,,VvE's hebben nog tot maximaal drie jaar na inwerkingtreding van de nieuwe wet respijt. Per 1 januari 2021 dienen alle VvE's te voldoen aan de jaarlijkse reserveringsverplichting."

Dit artikel werd u aangeboden door Gooi & Eemland VvE beheer en advies.

Gooi en Eemland VVE Beheer
Industrieweg 25e Soest
info@gooieemland-vvebeheer.nl
Tel. 035-6023113
Peter Beijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie