Harriët Verkleij.
Harriët Verkleij. Ester Overmars Fotografie

De specialist: Eerste hulp bij nalatenschap

29 januari 2020 om 15:29 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Help!" Marlies G. belt me. ,,Ik snap er helemaal niets meer van. Doodmoe word ik hiervan. Ik ben formeel executeur na het overlijden van mijn zus. Ze was gescheiden, mijn minderjarige neefjes zijn haar erfgenamen. Nu ben ik aan de slag om alles goed te regelen, een behoorlijk lastige klus maar ik kom er toch wel redelijk uit. En nou blijkt opeens dat ik het huis van mijn zus niet zomaar mag verkopen, daar moet de kantonrechter toestemming voor geven. Wat is dit nou weer voor gedoe - en hoe moet dat dan? De moed zakt me in de schoenen. Wie kan me helpen?"

Het is zomaar een voorbeeld van een vraag die ik als NalatenschapsMakelaar krijg. Ja, hoe moet je dat weten, dat de kantonrechter in zo'n geval de kinderen wil beschermen tegen een te lage verkoopprijs van het huis? Als je daar nooit mee te maken hebt, heb je geen idee! Zo raken veel mensen verstrikt in de vele regels waar je als erfgenaam of als executeur mee te maken krijgt. Meestal beginnen ze vol goede moed aan de afwikkeling, maar gaandeweg komen ze steeds weer nieuwe vragen tegen. Financieel, fiscaal, juridisch, noem maar op.

VERSTRIKT IN DE REGELS Als moeder in haar testament haar gouden sieraden aan dochterlief heeft nagelaten, moet dochter de waarde daarvan dan vergoeden aan haar broer? Is een overlijdensrisicoverzekering wel of niet onderdeel van de nalatenschap? Vader is overleden, en de kinderen hadden nog een vordering op hem vanwege het overlijden van moeder vele jaren geleden, maar ja - wie weet nog hoeveel…? Klopt het dat we de huurwoning van mijn overleden zus helemaal in de oude staat moeten terugbrengen?

VAK APART Het afwikkelen van een nalatenschap is een vak apart. Niet iedereen komt er zelf helemaal uit. Mensen zijn vaak opgelucht als ze ontdekken dat De Nalatenschapsmakelaar bestaat, die bij dit soort vragen kan helpen of desgewenst de afwikkeling helemaal kan overnemen. Ik heb voor Marlies de aanvraag bij de kantonrechter verzorgd om het huis van haar zus te mogen verkopen, die toestemming was gelukkig snel geregeld.

Zo heb ik al veel problemen mogen helpen oplossen en heb ik veel vragen beantwoord. Eigenlijk vind ik het zelf des te mooier naarmate de kwestie lastiger is. Ik weet echt niet alles, maar dan zoek ik het uit, ik kan doorgaans de weg wel vinden. En daarmee bezorg ik tobbende erfgenamen veel rust. Ik heb prachtig werk!

Dit artikel wordt u aangeboden door Verkleij Nalatenschapsmakelaar.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie